Gradonačelnik Zrenjanina: Referendum o promeni imena grada obavezan

Vesti 26. dec 201812:37 > 12:39
N1

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je da je novim Statutom grada eksplicitno naglašeno da je referendum obavezan u slučaju inicijativa za promenu imena grada.

Gradonačelnik je to rekao na današnjoj sednici Gradskog veća na kojoj je usvojena jedina tačka dnevnog reda – predlog zaključka o utvrđivanju predloga Statuta grada Zrenjanina.

Izvestilac po toj tački, sekretar Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić, objasnio je da se izradi Predloga Statuta grada Zrenjanina pristupilo u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, čijim odredbama je naloženo svim jedinicama lokalne samouprave da svoje Statute urede sa odredbama tog zakona.

POVEZANE VESTI

Naglasio je da su u javnoj raspravi građani aktivno učestvovali, a da je prihvaćen i predlog gradonačelnika Zrenjanina da će se o inicijativi za promenu naziva postojećeg naseljenog mesta gradjani izjašnjavati na referendumu.

„Napisali smo da to bude glasno i jasno. To posle zahteva dalju proceduru, a konačna je Skupština Republike Srbije. Znači, želimo da razbijemo jednom tu famu da nismo regulisali to pitanje Statutom, napisali smo ono što je za mene, kao pravnika, suvišno, ali, ubacili smo i tu jednu rečenicu“, rekao je još Mrkšić.

Kako je naveo, Skupština grada će dostaviti Predlog Statuta grada Zrenjanina Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave radi pribavljanja mišljenja, u skladu sa zakonom, a koje je dužno da u roku od 30 dana odgovori i dostavi mišljenje na predlog.

„Mi smo nakon toga dužni da u roku od tri meseca, otprilike 28. marta, usvojimo taj Statut na Skupštini“, rekao je još sekretar Skupštine Milan Mrkšić.

Kada je Nacrt Statuta dat na uvid javnosti, građani, političke stranke i udruženja gradjana iz Zrenjanina ukazivali su da je u novom Statutu izostavljena odredba, koja postoji u važećem, po kojoj je u proceduri za promenu naziva naseljenih mesta obavezan referendum.

Inicijativu za promenu imena grada Zrenjanina u Petrovgrad krajem prošle godine iniciralo je udruženje „Petrovgrad“, što je izazvalo oštre reakcije dela javnosti.