Na Kalemegdanu otvorena izložba "Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR"

Vesti 26. dec 201814:55 > 15:02
Tanjug/Dragan Kujundžič

Povodom 180. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Srbije, na Savskom šetalistu na Kalemegdanu otvorena je izložba "Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR".

Izložbu su otvorili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i zajednički poručili da su veze dva naroda neraskidive.

Vukosavljević je izjavio da dokumenti prikazani na izložbi pokazuju da je pomoć velike Rusije bila gotovo neprekidna, a „bez sumnje odsudna u nekim kritičnim trenucima srpske istorije“.

Vukosavljević je, posle otvaranja izložbe priređene povodom 180. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije, na Savskom šetalištu, na Kalemegdanu, rekao da su „Srbi na tu brigu mogli da uzvrate mahom pojedinačnim doprinosima, od poznog srednjeg veka do epohe baroka, kada neke od naših ljudi viđamo na markantnim mestima ruskih carskih službenika“.

Posebno zanimljiv i opominjući deo izložbe čini prikaz perioda kada Rusija nije bila samo Rusija nego je bila Sovjetski savez i kada Srbija nije bila Srbija nego je uložila svoj državni identitet u promašeni projekat Jugoslavije“, rekao je Vukosavljević.

On je rekao da, „kada su se i Rusija i Srbija vratile sebi međusobni odnosi iznova su počeli da poprimaju punu meru razumevanja, naklonosti i poverenja“.

„Kao i ranije u istoriji kada je Rusiji bilo teško, Srbiji je bilo teže nego inače. To je i davnašnje i skorašnje iskustvo. Tog iskustva treba da budemo svesni u čemu nam dokumentovano pomaže i ova izložba“, rekao je Vukosavljević.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da je ova izložba sjajno pripremljena zahvaljujući znanju, iskustvu i veštinama profesionalaca.

Čepurin je rekao da su 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa počeli da obeležavaju tokom posete Srbiji ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

„Nije to bilo lakih 180 godina, ali one su prošle pod znamenjem našeg prijateljstva, bratstva. To su bila ponekad teška vremena, ali smo preživeli i preživećemo i dalje“, rekao je Čepurin.

On je rekao da istorija daje više sjajnih primera rusko-srpskog prijateljstva.

„Tako će biti i dalje, a potvrda tome će biti predstojeća poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji u januaru“, rekao je on.

Direktor Arhiva Jugoslavije Milan Terzić podsetio je da je ova izložba ranije bila otvorena i za posetioce u Arhivu Jugoslavije i da je rezultat zajedničkog rada Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije u saradnji sa Ambasadom Rusije.

„Sadašnja izložba je samo deo izloženog materijala“, rekao je Terzić.

Autori izložbe, koja je otvorena do 15. januara, su Aleksej Timofejev, Goran Miloradović i Aleksandar Životić.

Posetioci će na izložbi imati priliku da pogledaju arhivska dokumenta i fotografije koje datiraju od 1838. godine, od kada su zvanično uspostavljeni diplomatski odnosi između dve zemlje, do današnjih dana.