NUNS: Vojtehovski nije prvi put meta pretnji, a nemamo podatke da je iko osuđen

Vesti 28. dec 201816:09 > 16:12
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUSN) saopštilo je da najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su bile upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, kao i da zahteva od policije i tužilaštva da preduzmu mere kako bi počinioc bio kažnjen u skladu sa zakonom.

„Vojtehovski je zbog javnog pisanja o protestima koje se održavaju na ulicama Beograda, putem društvene mreže Tviter primila niz gnusnih pretnji koje su upućene njoj i njenoj ćerki. Kako je sama novinarka navela na svom Tviter nalogu, ona smatra da je ovo direktna posledica retorike predsednika republike Aleksandra Vučića i tražila da se on suoči sa tim“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

POVEZANE VESTI

To novinarsko udruženje navodi da je o tom slučaju obavestio kontakt osobe u tužilaštvu koje su uspostavljene Sporazumom o saradnji i podizanju mera za bezbednost novinara, kao i da su Vojtehovski i njena ćerka juče prijavile pretnje Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i podnele tri krivične prijave.

„Ovo nije prvi put da je Tatjana Vojtehovski meta ozbiljnih pretnji. U prethodne dve godine upućeno joj je više pretnji, koje su prijavljene nadležnim organima. Iako je u maju ove godine jedna osoba je uhapšena, nemamo informacije da je do sada bilo ko sankcionisan povodom pretnji upućenih Vojtehovski“, navodi se u saopštenju.

Ministаrstvo unutrаšnjih poslovа sinoć je saopštilo dа su u sаrаdnji sа nadležnim tužilаštvom u Beogrаdu odmаh po prijаvi otpočeli istrаgu i da su se institucije odmаh obrаtili kompаniji Tviter zа hitnu dostаvu podаtаkа o korisnicimа nаlogа sа kojih su upućene pretnje.

Pretnje osudila i Regionalna platforma

Pretnje Tatjani Vojtehovski osudila je i Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara, koja zastupa više od 8.000 članova.

Regionalna platforma zahteva od nadležnih organa Srbije da odmah preduzmu sve zakonske mere protiv lica koji su uputila pretnje i preduzmu sve neophodne mere da ih zaštite.

Platforma poziva najviše javne zvaničnike Srbije da javno i nedvosmisleno osude pretnje i poruke mržnje prema Vojtehovskoj i drugim novinarima i da se suprotstave atmosferi mržnje prema novinarima u srpskom društvu.

Istovremeno, pozivaju međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbednost novinara.

Regionalnu platformu čine Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije, Nezavisno udruženje novinara Srbije.