Trifunović: Ako vas pitaju ko organizuje proteste, vi kažite Vučić

Vesti 29. dec 201819:20 > 19:27
N1

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" večeras su na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu pred više hiljada okupljenih građana izneli zahtev za smenu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića jer "omalovažava narod i ne radi svoj posao".

„Umesto što sa slike broji koliko ima nas koji protestujemo bolje bi mu bilo da prebroji koliko ima ubistava i da počne da radi svoj posao“, rekao je glumac i jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović, zatraživši Stefanovićevu ostavku.

On je ponovio i ostale zahteve koji su izneti tokom prethodna tri protesta – pet minuta na RTS-u za proteste, da se oslobodi medijski prostor na RTS-u za opoziciju, kao i da se nađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića i naručioci napada na lidera Levice Srbije i njegovih aktivista u Kruševcu.

Trifunović je rekao da su protesti građanski i da ih je na proteste pozvao Vučić svojim ponašanjem i postupcima.

„Saznali smo da za 50.000 dinara možete da zapalite nekome kuću i da izađete napolje. To je ta država i protiv koga se borimo. I ako vas neko pita ko organizuje ovaj skup, vi mu kažite Aleksandar Vučić, jer da nije njega i njegovih satrapa, i njegovih ludaka, ne bi nas bilo ovoliko, ne bismo znali protiv čega se borimo, ne bismo se digli i ne bismo bili zajedno u ovolikom broju”, rekao je Trifunović.

On je kazao i da pružaju podršku protestima u Banjaluci „Pravda za Davida“.

Trifunović je upozorio i da će tokom protestne šetnje verovatno kolona naići i na one koji će želeti da ih provociraju te je pozvao građane da budu mirni i da šalju samo ljubav.

Novinar Srđan Škoro rekao je da je u Srbiji bilo „svakakvih vlasti, ali ovolikih lažova i ovakvih lopova nikada nije bilo“.

On se osvrnuo na obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će saslušati građane koji protestuju.

„Obećao si da ćeš saslušati narod, pozvao ga narod da dođe ovde, ali ja ga ovde ne vidim. On ne može da se vidi tamo gde su čestiti ljudi i pristojna Srbija“, rekao je Škoro nazvao je Vučića „kukavicom“.

On je kazao da Vučić ne sme sa političkim protivnicima da izađe na TV duel i da samo razgovara na televiziji sa „Barbarama“.

„Razbili su sve institucije svoje zemlje i na čelo doveli Barbare, a od države napravili rijaliti“, rekao je Škoro i dodao: „Moliće za milost uskoro, ali milosti za njega i njegove kabadahije neće biti“.

Predsednik Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov pozvao je Vučića da ukine zakon koji omogućava izgradnju minihidroelktrana koje narušavaju eko sistem.

„Mi u Rakiti samo branimo svoje reke i zbog toga dobijamo batine“, rekao je Stojanov i zahvalio na mogućnosti da govori na protestu u Beogradu i kaže građanima „njihovu muku“.

Posle održanih govora više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju Vasinom ulicom, preko Makedonske, Svetogorske, Takovske i Ulice kralja Milana do Trga Slavija.