NP Fruška gora besplatno deli badnjake, apeluje na građane da ih ne seku

Vesti 05. jan 201910:30 > 10:36
N1

Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora saopštilo je da će građanima besplatno podeliti 20.000 badnjaka za predstojeći Božić i upozorilo ih da ne seku badnjak i ne uništavaju prirodne vrednosti i ekosistem.

„Napominjemo da će Čuvarska služba Nacionalnog parka zajedno sa policijom intenzivno i neprestano kontrolisati prostor, kako bi se sprečilo svako nedozvoljeno sečenje hrastovih stabala“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da će podeliti 20.000 pripremljenih badnjaka, kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani, uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog nacionalnog parka u Vojvodini.

U Novom Sadu biće podeljeno 10.000 badnjaka, dok će 10.000 biti raspoređeno po opštinama Sremski Karlovci, Beočin, Irig, Sremska Mitrovica, Šid, Inđija i Ruma, precizira se u saopštenju.

Navodi se da će nacionalni park sutra, uz podelu besplatnih badnjaka, za građane organizovati i podelu fruškogorskog čaja, kako bi se ugrejali i osvežili.

„Stručna lica iz nacionalnog parka svim građanima badnjake su pripremili sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je po planu predviđeno uklanjanje hrastovih stabala, ispod dalekovoda ili sa drugih uzgojnih zahvata, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Fruške gore“, piše u saopštenju.