Đurić: Ne nazire se rešenje trgovinske blokade za srpske proizvode

Vesti 07. jan 201910:23 > 10:23
Tanjug/Dimitrije Goll

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se u ovom trenutku ne nazire rešenje trgovinske blokade za srpske proizvode, sa kojom se ušlo u 2019. godinu.

„Nadam se da čitavu godinu neće karakterisati ovakvi izazovi, već atmosfera deeskalacije, iako su iz Prištine u prvim danima januara stigle brojne velikoalbanske poruke koje nisu poziv na kompromis, već upravo poziv na nove potrese u regionu“, rekao je Đurić za portal Pink.rs.

On je rekao da će „Srbija i u ovoj godini nastaviti da govori jezikom mira i tolerancije“, ali da je „pred nama period u kojem će biti sve teže braniti pravo malih država i nemnogoljudnih naroda na suverenu politiku“.

Prema njegovim rečima, „očito postoji želja pojedinih krugova moći u svetu da se proces iznalaženja održivog rešnja za pitanje Kosova i Metohije ubrza“, međutim „istovremeno se iz istih krugova podržavaju potezi Prištine kojima se kompromis čini sve manje verovatnim“.

On je rekao da je „izvesno da će biti pritisaka“, ali da je „važno da proces bude završen kompromisom koji će stvoriti stabilan osnov za trajan mir između Srba i Albanaca“.

Govoreći o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Đurić je rekao da do sada nije video nikakve ozbiljne pomake prištinskih istražnih ogana u pravcu rasvetljavanja ovog zločina.

„Naprotiv, bili smo svedoci raznih pokušaja instrumentalizacije ubistva Olivera Ivanovića u političke svrhe u Prištini, ali i od dela takozvane opozicije u Beogradu, na njihovu sramotu a protiv sopstvene zemlje. Ne verujem da u Prištini postoji ni volja ni interes da se nalogodavci i izvršitelji pronađu“, rekao je Đurić.

On je rekao da Prištini odgovara „atmosfera trajnog lova na veštice, jer to je jedan od njihovih instrumenata za stvaranje nestabilnosti i zastrašivanje Srba“.

„Krivce, u to nema nikakve sumnje, treba tražiti južno od Ibra, i sami pokušaji Prištine da za taj zločin okrive Srbe i vladu u Beogradu jesu deo jednog šireg paklenog plana koji je i doveo do smrti Olivera Ivanovića“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, „izvesno je da su naši istražni organi došli do ozbiljnijih saznanja o tom gnusnom zločinu nego prištinska istraga, iako nam nije bio omogućen pristup dokazima i mestu izvršenja“.

On je rekao da je porukama sa protesta u Beogradu koje šalje opozicija i poruka iz Prištine „zajedničko što glavnu prepreku u ostvarivanju svojih ciljeva vide u predsedniku Aleksandru Vučiću i ovoj Vladi Srbije“.

„Ne bih išao toliko daleko da tvrdim da postoji dogovorena sinhronizovanost u njihovom delovanju, ali njihovi pritisci, u to nema nikakve sumnje, jesu sinhronizovani“, izjavio je Đurić.

„Deo opozicionih lidera je svestan da nikada neće imati demokratsku podršku za osvajanje vlasti i zato sve više pribegavaju nesistemskim metodama političkog pritiska. Ulica, međutim, ne može nadomestiti odsustvo programa, političkih ideja i zauvek izgubljeni kredibilitet, ali oni to očito ne shvataju“, rekao je Đurić.