Vlasnik ugostiteljskog objekta obećao sanaciju Novopazarske tvrđave

Vesti 09. jan 201915:35 > 15:40
Wikimedia/Emir Mehović

Direktor preduzeća za ugostiteljstvo, turizam, trgovinu i spoljnu trgovinu "Lipa" u Novom Pazaru Ćerim Šemsović rekao je da će učiniti sve da spreči dalje obrušavanje južnog bedema Novopazarske tvrđave i da ga uz pomoć stručnjaka vrati u autentično stanje.

U vlasništvu „Lipe“ je ugostiteljski objekat čiji zakupac je nezakonito sagradio nadstrešicu sa koje voda pravi eroziju bedema.

Šemsović je za novopazarski radio „Sto plus“ kazao da oseća grižu savesti zbog toga, iako smatra da on direktno nije kriv, već zakupac njegovog lokala kojeg je molio da prekine rad dok se problem ne reši.

„Mislim da stručne službe mogu i sada, dok lokal radi, da urade projekat ili preporuku kako da se sanira ovo obrušavanje. Spreman sam i finansijski da učestvujem u sanaciji koja će sigurno podrazumevati da se urade novi slivnici i unutrašnji odvodi i da se sve to zaštiti“, rekao je.

Šemsović je naveo da očekuje da će se sve rešiti u koordinaciji sa lokalnom samoupravom i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

„Dajte da vidimo šta treba da se uradi, da se sve stavi na papir, ako treba i lokal da prestane da radi i da se skloni nadstrešica. Ja sam otvoren za svaku vrstu saradnje i dogovora i u interesu mi je da se sve uradi kvalitetno, da mi stručni ljudi kažu kojim materijalom i na koji način sve to da se uradi, koji kamen da koristimo i ostalo“, rekao je Šemsović.

Glavni urbanista u lokalnoj samoupravi Novog Pazara Elvir Hamidović kazao je ranije za radio „Sto plus“ da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ne dozvoljava sanaciju južnog bedema Novopazarske tvrđave dok se ne ispita uzrok njegovog urušavanja.

„Žalosno je da ovakav kulturno-istorijski spomenik propada zbog nesavesnosti određenih ljudi“, ocenio je.

Po Zakonu o planiranju i izgradnji kompletnu nadležnost nad kulturno-istorijskim spomenicima imaju Republička građevinska inspekcija, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture Srbije.

Novopazarska tvrđava je srednjevekovno tursko utvrđenje koje je sredinom 15. veka podigao osmanlijski vojskovođa Isa beg Ishaković.