Vučić: Prihvaćen predlog Igora Jurića, doživotni zatvor za najteža krivična dela

Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je niz novih mera kojima se povećavaju kazne za različita krivična dela, a rekao je da je prihvaćen i predlog dela javnosti i Igora Jurića o uvođenju kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela.

Vučić je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da će biti povećane minimalne i maksimalne kazne, odnosno da se ide na drastično i drakonsko povećanje kazni za sva kivična dela nasilničkog ponašanja – od nasilja u porodici do ubistava. 

Predsednik Srbije je naveo primere kaznene politike u Srbiji, odnosno najčešće izricane kazne za određena krivična dela, navodeći da se radi o blagoj kaznenoj politici, a zbog predloga o pooštravanju kaznene politike zahvalio je premijerki Ani Brnabić i ministrima Nebojši Stefanoviću i Neli Kuburović. 

„Drastično, drakonsko povećanje i minimalnih i maksimalnih kazni za sva krivična dela sa nasilničkim ponašanjem od nasilja u porodici do ubistava“, najavio je Vučić i dodao da su prihvaćeni predlozi oca ubijene devojčice Tijane Jurić da kazne za ubistva dece budu povećane. 

On je kazao da će borba države protiv kriminala biti „stvarna i ubedljiva“ i da će se u roku od mesec danas sve u Srbiji promeniti po tom pitanju. 

„Imamo veoma blagu kaznenu politiku, kazne su bile u najvećem procentu minimalne, ili uz ublažavanje kazni“, kazao je Vučić.

Vučić je izneo podatke da su za delo silovanja kazne od tri do 12 godina, ali da je u 36 odsto slučajeva izricana kazna od tri godine, a do pet godina 33 odsto, što je ukupno manje od 70 odsto. 

„Pa što smo onda određivali kazne do 12 godina, ili kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili nešto drugo što nas dovodi do minimalizovanja kazni“, kazao je on. 

Rekao je i da je došlo do dekriminalizacije dela nošenja oružja, jer je u 55 odsto slučajeva presuda bila uslovna kazna, što je ocenio kao „lošu poruku koje država šalje svojim građanima“. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao i da je za tešku krađu oko 62 odsto kazna bila od šest meseci do godinu dana i upitao „kako da se onda lopovima to ne isplati“. 

„Za poresku utaju da ne pričam, ali ovo želim da pričam, jer ovo pogađa našu decu i razara tkivo našeg društva, a to je proizvodnja i promet opojnih droga“, rekao je Vučić i dodao da je skoro 80 odsto osuđenih na kazne do pet godina. On je najavio da će kazne za silovanje biti od pet do 15 godina bez mogućnosti ublažavanja kazne, a niko neće moći da dobije manje od pet godina zatvora.

„Na sve ćemo ići od 35 do 50 posto povećanje kazni“, kazao je Vučić. 

Očekujem podršku Evropske unije

Vučić je kazao da očekuje podršku EU za uvođenje doživotne zatvorske kazne, jer, kako je rekao, ona postoji u Nemačkoj, a ne postoji na Balkanu. 

„Povećaćemo kazne da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju“, najavio je Vučić i dodao da nije zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava.

„Idemo sa tim merama i biće to teška borba jer će stručnjaci sada krenuti po raznim ambasadama da pricaju o ljudskim pravima, kriminalci će da se ujedine jer će to da im donosi manje pare, a moj odgovor je država će da vas pobediti ma koliko da ste opasni i beskrupulozni i uvezani u celom regionu“, kazao je Vučić.

Namera države da se suoči s najopasnijim vidovima kriminala

Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao da je akcija koju su u petak sproveli policija i tužilaštvo pokazala nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala, već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobedi.

„Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, na tome što su se neki od glavnih šefova narkobiznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na poternicima Interpola, a neki i iza rešetaka“, rekao je Vučić.

On je rekao da policija ima sva operativna saznanja za najveći deo ubistava koja su počinjena u Beogradu. 

„E sada je panika. Imamo saznanja o ubistvima od (Dalibora) Despotovića, (Aleksandra) Stankovića i mnogih drugih koja su podizala Beograd na noge“, rekao je Vučić. 

On je kazao da je sada drugo pitanje kako će „to ići sa tužilaštvom i sudom“.

Vučić je rekao da borba protiv kriminala ne može biti laka, ali da će ih država pravno „zgaziti“.