Bahato ophođenje prema novinarima: Šta funkcioneri misle da je njihovo pravo

Vesti 18. jan 201918:21 > 18:32
N1

Dan nakon gostovanja generalnog sekretara u Predsedništvu Nikole Selakovića na RTS-u, ponovo se aktuelizovalo pitanje na koje sve načine vlast vrši pritisak na medije, te da li je uopšte reč o pritiscima, kako to vide novinarska udruženja, ili je, kako to vide državnici, bahato ophođenje prema novinarima njihovo pravo.

Da je sloboda medija jedan od prioriteta na evropskom putu Srbije, istakao je i predsednik Aleksandar Vučić 15. januara, neposredno posle sastanka sa ambasadorima zemalja Evropske Unije.

„Dobili smo mnogo različitih stvari koje treba da uradimo i u borbi protiv korupcije, i protiv organizovanog kriminala, i u borbi za slobodu medija“, kazao je Vučić.

Samo tri dana kasnije, na sednici Nacionalnog konventa o EU, niko od predstavnika Vlade „jednu od prioritetnih tema“ nije ni pomenuo. Kada je reporterka N1 od šefa delegacije EU Sema Fabricija pokušala da sazna kako on to komentariše, prozvanom se osetila, ironično, baš ministarka za evrointegracije.

„Nema potreba za Vašom tako namenskom malicioznošću…Vaše pitanje i vaša malicioznost govori o vašoj nameri. A ne o tome da je bilo ko izbegao tu temu“, rekla je ministarka.

N1: Nisam ja ovde da vama bilo šta objašnjavam, ja sam postavila pitanje gospodinu Fabriciju.

„Da li mislite da je neumoljivo potrebno da pomenem slobodu medija zato što vi to želite…Sloboda medija znači da mogu da vam odgovorim na način na koji ja mislim da treba“, rekla je Joksimović.

I dok ministarka Joksimović slobodu medija razume kao slobodu da odgovori kako „ona misli da treba“, savetnik predsednika Nikola Selaković, isti pojam razume kao slobodu da po sopstvenom ukusu i nahođenju kritikuje novinarske izveštaje, na primer one o građanskim protestima. To, inače upitno „pravo“ je iskoristio prilikom gostovanja na javnom servisu, uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Na početku moram da kažem da glavni i jedini razlog, zašto sam danas Vaš gost, je poštovanje na prvom mestu prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a zatim i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer ono što imam dužnost da kažem kao građanin Srbije posle jučerašnjeg izveštavanja o ovoj, ali i o nekim drugim temama, ja na RTS-u danas uopšte ne bih bio“, kazao je Selaković.

Upitana da prokomentariše ovaj nastup, ministarka Joksimović je još jednom odgovorila onako „kako ona misli da treba“.

„Vi sad od mene tražite da ja komentarišem ono što vama smeta. Mislim, dozvolićete da nisam u obavezi to da uradim“, kazala je.

O obavezama i pravima državnika u odnosu prema medijima govorio je u Novom danu urednik agencije Beta Dragan Janjić. Ponašanje savetnika Selakovića on vidi kao pritisak na uređivaču politiku javnog servisa.

„Prvo, neprimereno je da državni funkcioneri na taj način komentarišu ono što rade mediji, ali ovde imamo stvar da je državni funkcioner rekao da on ne bi došao, dakle to je mera pritiska, dakle, on je konkretizovao svoj odnos, nije on samo rekao ‘eto ne svidja mi se što ste to tako izveštavali’, nego je rekao ‘ja sam došao zbog dvojice predsednika, a zbog vas ne bih došao’… Prostor koji se nalazi pred vladajućim blokom je ogroman i oni taj prostor bespoštedno koriste“, rekao je Janjić.

I ponekad ne biraju metode – jedna od tehnika na konferencijama na štampu je oduzimanje mikrofona novinarima, kako bi se izbegla nepoželjna potpitanja.

Vučić: Molim Vas da me ne prekidate.

N1: Jel’ mogu da Vas zamolim da mi ne oduzimate mikrofon?

Vučić: Jeste postavili svoje pitanje?

N1: Jesam.

Vučić: ‘Ajte molim vas.