"Psi rata" iz Srbije saslušani u Tužilaštvu

Vesti 23. mar 201512:53 > 12:59
Ilustracija - Reuters/Ahmed Jadallah

Više tužilaštvo u Beogradu sumnjiči osam osoba za krivično delo učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, koje je uvedeno izmenama Krivičnog zakona Srbije krajem prošle godine, kako bi bili sankcionisani dobrovoljci poznati i kao "psi rata".

U ovoj fazi postupka u Višem tužilaštvu u Beogradu do danas je saslušano osmoro osumnjičenih, precizira se u informacji tužilaštva. U interesu istrage, ostale informacije o osumnjičenima kao i šta tužilac planira u daljem toku postupka ne mogu se saopštavati javnosti, navodi tužilaštvo.

Inače za ovo krivično delo propisana je kazna od šest meseci do pet godina zatvora, ako je osumnjičeni učestvovao u ratnom sukobu kao pojedinac. Ako učestvuje u grupi, predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora, dok je za organizatore propisana kazna od dve do 10 godina zatvora.

Mediji su nedavno objavili da su srpske obaveštajne službe popisale oko 70 osoba iz Srbije koji ratuju u Ukrajini i Siriji.

Prethodnih dana na internetu je objavljen snimak, još nezvaničnog hapšenja bivšeg voditelja i portparola PTJ Radomira Počuče, koji se, kako je to sam saopštavao preko društvenih mreža, bori na strani proruskih snaga u Ukrajini u „Srpskom husarskom puku“ i još jednog njegovog saborca.

Ministarstvo pravde Srbije još uvek nema zanvične informacije o tome da li je i ko Počuču i njegovog saborca lišio slobode.