Protesti "Jedan od pet miliona" održani i u Čačku, Šapcu i Zaječaru

Vesti 18. jan 201920:24 > 20:28
N1

Više od hiljadu građana učestvovalo je večeras na prvom protestu "Jedan od pet miliona" u Čačku, koji su organizovali čačanski studenti koji studiraju u Beogradu. Protest je počeo u 18 časova, a nakon okupljanja i protestne šetnje završen je u 18.45 časova.

Protest je prošao bez incidenata i bez stranačkih obeležja.

Na protestu se mogla videti samo jedna zastava Srbije.

Sa ozvučenja je emitovana muzika grupe Goblini „Ima nas gomila“ i Partibrejkersa „Hoću da znam“.

Na protestu je govorio samo student Fakulteta političkih nauka Radiša Ćeriman, jedan od organizatora protesta.

„Hvala što ste došli u ovolikom broju, da pokažemo da se Čačak ne boji ove vlasti kao što se nije bojao ni prethodnih. Godinama obećavaju promene, a jedino što se promenilo je njihov boljitak u njihovim novčanicima. Mi studenti iz Čačka koji studiramo u drugim gradovima želimo da se nakon studija vratimo u Čačak, ali to neće biti moguće dok su oni na vlasti“, rekao je Ćeriman.

On je rekao da su zahtevi sa protesta fer i pošteni izbori, slobodna medijska scena, zaustavljanje nasilja, otkrivanje nalogodavaca za ubistvo Olivera Ivanovića i nalogodavaca pokušaja ubistva lidera Levice Borka Stefanovića.

Ćeriman je dodao da su zahtevi protesta lokalnim vlastima u Čačku da se zaustavi odliv mozgova iz Čačka i spreči zagađivanje reke Zapadna Morava.

Nakon okupljanja kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću u centru grada, okupljeni su prošetali centralnim gradskim ulicama sa velikim transnparentom koji su nosili na početku kolone „Čačak bez straha. 1 od 5 miliona“.

Kolonu su predvodili studenti i građani koji su nosili transparente „Buna protiv dahija“, „Aki je malo nervozan“, “Pravda za Davida“, „Uhapsite urbanističku mafiju“, „Vratite nam bioskop“, „Počelo je. 1 od 5 miliona“.

Dok su prolazili pored zgrade lokalne smaouprave, sedišta Moravičkog okruga i prostorija Srpske napredne stranke, učesnici protesta su uz zvuke pištaljki, truba i doboš, uzvikivali „Ua“, „Lopovi“, „Vučiću lopove“.

Ćeriman je ispred ulaznih vrata na zgradi loaklne samouprave ostavio tranpsarent na kome je pisalo „Prvo operite obraz, pa onda Moravu“.

Među okupljenim građanima koji su protestovali bili su i predstavnici opozicionih stranaka Dveri, Nove Srbije, Demokratske stranke, grupe građana „Za napredniji Čačak“, Dosta je bilo, Socijaldemokratske stranke, Pokreta srpske omladine.

Među njima su bili i lideri Nove Srbije i Dveri Velimir Ilić i Boško Obradović.

Na protest u Čačak došla je i grupa građana iz Gornjeg Milanovca i Lučana.

Grupa meštana iz sela Bresnica došla je organizovano na protest i nosili su transparent „Bresnička flota“, aludirajući na probleme koje imaju sa vodosnabdevanjem.

Na kraju protestne šetnje, okupljenima se ponovo obratio jedan od organizatora student Ćeriman koji ih je pozvao da sledećeg petka ponovo dođu na protest ispred Stepinog spomenika.

Koraks u Šapcu, šetali i Zaječarci

Protestno okupljanje i šetnja građana u Šapcu održani su bez stranačkih obeležja, ali uz pištaljke i parolu „Zar je moralo ponovo“.

Kratko su im se obratili predstavnici građana sa porukom „Vučiću shvati, nećemo stati“ i ovogodišnji predsednik Čivijaške republike Predrag Koraksić Koraks.

Osim zaustavljanja nasilja, građani su tražili pet minuta za proteste na RTS-u i jednako izveštavanje o svim političkim opcijama, pronalaženje počinioca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića, a zahtevana je i ostavka ministra unutrašnjih poslova i obrazloženje plana za Kosovo od Aleksandra Vučića.

I više stotina Zaječaraca večeras je učestvovalo u protestnoj šetnji, a osnovni zahtev učesnika bio je da se povuku sa vlasti svi koji su od 2004. godine do danas učestvovali u vođenju grada i javnih preduzeća i, prema njihovim rečima, napravili dug od preko dve milijarde dinara.

Drugi zahtev bio je da svi koji sada predstavljaju opoziciju aktuelnoj vlasti u gradu moraju hitno da izađu iz gradske Skupštine i bojkotuju rad lokalnog parlamenta.