Tinejdžerka prva do Časnog krsta u Zemunu – pobedu posvetila borbi protiv raka

N1

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Bogojavljenje, a za Časni krst plivalo se širom Srbije.

Pre više od 15 godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se na Bogojavljenje u reku ili jezero baci krst, a plivači se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

Na takmičenju u Zemunu učestvovalo je 243 plivača, a pobedu je osamnaestogodišnja Jovana Leposavić iz Beograda posvetila borbi protiv raka.

„Imala sam pobedu na životnom putu, to je bolest koju sam prebrodila pre tri godine i sada pokušavam da se borim koliko mogu za decu koja se sad bore protiv te iste“, rekla je ona.

Pre plivanja učesnici su klekli pred patrijarhom Irinejom i uglas rekli da plivaju – „za Srbiju, Republiku Srpsku i Rusiju“, a u vodu skočili sa pozdravom prisutnima, kojih je bilo nekoliko stotina, „dogodine u Prizrenu“.

Oni su Jovani prepustili da pobedi u trci, za koju je rečeno i da nije trka jer su svi učesnici pobednici.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je da je Bogojavljanje jedan od najvećih praznika.

„Neka nam današnji dan donese mir, slogu i ljubav, neka nas Gospod svojom dobrotom učini narodom i decom Božjom. Živeli, srećan praznik, Hristos se javi“, poručio je patrijarh Irinej, a plivači su mu odgovorili „Vaistinu se javi“.

Časni krst dodeljen je gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i Radio-televiziji Republike Srpske.

Radojičić je rekao da Bogojavljanje podseća da čovek uz nadu, volju i ljubav može da prevaziđe ljudske slabosti. On je rekao da je važno razvijati toleranciju i pažnju jednih prema drugima.

Najmlađi plivač prvi do Časnog krsta u Nišu

Student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Damnjan Ilić (19) prvi je doplivao do Časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.

Iako najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja, Ilić je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača.

Ilić je rekao da je oduvek imao želju da pliva za Časni krst, ali mu je ovo mu je bilo prvo učešće.

„Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik, a kako smo svi u porodici pobožni veoma mi znači što sam uspeo da prvi stignem do Časnog krsta“, izjavio je Ilić.

On je kazao da često ide na treninge plivanja, mada nije profesionalni plivač.

Jedina dama među plivačima, student doktorskih studija Fakulteta sporta Mima Stanković kazala je da već 12 godina igra fudbal u fudbalskom klubu „Mašinac“, a učešće u trci za Časni krst joj velika želja više godina unazad.

Gradska opština Medijana koja nagradila je najbržeg plivača zlatnim lancem sa krstom, lovorovim vencem i novčanom nagradom od 30.000 dinara. Svi ostali učesnici trke dobili su zlatne krstiće.

Učenik najbrži u Pirotu

Do Bogojavljenskog časnog krsta u Pirotu prvi je dopliao učenik Đorđe Borojević (14) iz Paraćina i poneo titulu krstonosca na zaleđenom Gradskom kupalištu pred velikim brojem građana.

„Treniram plivanje. Bilo je hladno ali je želja da se dopliva do časnog krsta bila jača od hladnoće. Želja je pobedila i veoma sam ponosan na sebe. Učenik sam škole “Đura Jakšić“ u Paraćinu. Ovde sam kod rodbine u Pirotu. Prvi put plivam za časni krst“, rekao je po izlasku iz hladne vode Borojević.

Za titulu krstonosca nadmetalo se 60 odvažnih plivača, među kojima su bile i dve dame.

Borojević je nagrađen časnim krstom, ikonom i majicom a svi učesnici su dobili majice, molitvenik i tamjan.

Student pobednik u Čačku

Za takmičenje u vadjenju časnog ksta iz reke Zapadna Morava u Čačku takmičilo se 149 plivača, a krst je izvadio Čačanin Đorđe Luković (23), student Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Luković, koji je član Vaterpolo kluba, je rekao novinarima da mu je današnje takmičenje šesto plivanje za Bogojavljenski krst.

Među takmičarima su bile i dve devojke, pet pripadnika Vosjke Srbije, kao i šest mladića iz Ivanjice koji su se takmičili za vađenje Bogojavljenskog krsta u Čačku jer u Ivanjici nije organizovano.

Najmlađi učesnik bio je Pavle Mečanin koji ima deset godina.

I ove godine manifestacija je imala humanitarni karakter. Aktivisti Crvenog krsta prikupljali su novac za ugrožene čačanske porodice, a u prostorijama gradskog stadiona od 10 do 15 časova prikupljana je krv za potrebe čačanske bolnice.

Za Časni krst se plivalo i na Gazivodama

Plivanje za časni krst na Bogojavljenje je održano i na jezeru Gazivode na Kosovu, javlja portal KoSSev.

Za krst je plivalo 90 učesnika, a prvi je do njega stigao Mileta Pirulić iz Zvečana.

Plivanje je održano pod pokroviteljstvom opštine Zubin Potok, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Doma kulture „Stari Kolašin“ i crkvene opštine Dubokopotočačke. 

Plivanje za Časni krst u bazenu u Kuršumliji

U Bogojavljenskom plivanju za Časni krst u Kuršumliji, koje je organizovano na gradskom bazenu, pobedio je Srđan Ranđelović iz tog mesta.

Pobedniku je pripao Časni krst i 10.000 dinara dok su drugoplasirani Dušan Ilić i trećeplasirani Nemanja Đurović osvojili 8.000 i 5. 000 dinara.

Prvi put na Toplici u Prokuplju

U plivanju za Bogojavljenski krst u Prokuplju, koje je prvi put organizovno na reci Toplici, pobedio je Blačanin Miloš Simić (21) student Visoke poljoprivredne škole iz tog grada.

On je do Časnog krsta doplivao prvi među 15 plivača, koliko ih je danas učestvovalo u Bogojavljenskoj trci na nekadašnjem rečnom kupalištu Prokupčana kod Grčkog mlina. Njemu je pripao časni krst , ikona i pobednički cvetni venac, a gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović mu je uručio i ručni sat poklon Uprave grada.