Inđijski "Skadar na Bojani": Sportska hala koja nikad nije otvorena

Vesti 19. jan 201917:21 > 23:14
N1

Opština Inđija saopštila je da joj preti blokada računa zbog presude Privrednog apelacionog suda iz Beograda po kojoj su dužni da izvođaču radova na izgradnji nedovršene sportske hale isplate 1,35 miliona evra plus kamate.

Upozoravaju da bi to moglo ugroziti normalno funkcionisanje opštine za šta krive nekadašnje rukovodstvo koje, međutim, takve tvrdnje odbacuje.

Građena je za Univerzijadu 2009, ali deceniju kasnije sportisti u nju još nisu kročili. Nekadašnji predsednik opštine naziva je najmodernijim objektom na prostoru bivše Jugoslavije. Sadašnji – omčom oko vrata lokalnog budžeta.
Pozvao nas je da obiđemo halu u koju je do sada kaže, uloženo 11 miliona evra, a za čiji završetak nedostaju još dva miliona. Firmi „Monterra“ koja je izvodila radove, a koja je od 2015. u stečaju, opština mora da isplati ukupno 261 milion dinara. Zbog toga opštini preti, kaže, ozbiljna finansijska kriza, za koju krivi 16-godišnju vladavinu Demokratske stranke.

„Oni čak ni danas nisu u stanju da sagledaju da je Inđija ostala dužna, obavezna u trenutku kada sam preuzeo odgovornost za građane Inđije sa ovom funkcijom, preko dve milijarde i 500 miliona dinara. To je preko dvadeset miliona evra“, navodi Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.

„Mnogo projekata sam ja vodio i uradio u opštini Inđija i voleo bih kada bi oni koji su došli posle mene uradili bar nešto. Hala je imala problem taj da je usred izvođenja radova ta firma koja je dobila tender otišla u stečaj“, kaže Goran Ješić, nekadašnji predsednik opštine Inđija.

Ješić dodaje da je projekat koji je radio Arhitektonski fakultet iz Beograda ipak doveden do kraja. Sadašnji predsednik to opovrgava.

„Ona je već pre tri godine završena i iz raznih političkih razloga se ne otvara zbog parternog uređenja“, tvrdi Ješić.

„Dve faze su nam ostale. Jedna faza parternog uređenja, nešto oko milion evra po projektnoj dokumentaciji, i druga faza elektro i mašinski radovi, isto oko milion evra da bi se hala završila“, navodi Gak.

I dok Ješić navodi da je još 2015. hala mogla biti otvorena, jer se od tada u njoj nalaze tribine, parket i vredna teretana, Gak situaciju drugačije opisuje.

„Pošto su pred izbore oni već imali postavljen parket, tako su ga i doneli – postavili, uslikali i skinuli“, tvrdi aktuelni predsednik opštine Inđija.

Skinuli su ga, kaže, jer krov prokišnjava, a 24 časa dnevno radi i sistem za snižavanje nivoa podzemnih voda bez kojih bi, dodaje, hala bila potopljena.

Inđijski „Skadar na Bojani“, tako ovu halu meštani nazivaju. Građena je za potrebe Univerzijade 2009, međutim planove je, kako kažu, omela ekonomska kriza.

Uoči Univerzijade Inđiji je obećano da će dobiti deo novca za izgradnju hale, ali je kriza skresala budžete, kaže lokalna novinarka.

„Što se tiče ove hale, ta kriza još uvek traje, jer su se promenila tri predsednika koja su vodila tu priču, a ona nije završena“, dodaje Verica Marinčić, novinarka iz Inđije.

Gak navodi da će halu završiti novcem koji očekuje od Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, ali postavlja pitanje šta je sve moglo biti urađeno za te pare.

„Evo završićemo halu, 13 miliona evra i šta ćemo onda sa njom da radimo“, pita Gak.

„U toj fazi razvoja Inđije i danas Inđiji fali takav objekat“, kaže na to Ješić.

A što se presude tiče, u opštini se nadaju dogovoru sa poveriocima. Kako je za N1 rekao advokat kompanije u stečaju „Monterra“, eventualno se može razgovarati o reprogramu duga i isplati u ratama, nikako o oprostu.