Održan sedmi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

REUTERS/Goran Tomasevic

Održan je sedmi protest protiv nasilja i aktuelne vlasti u Beogradu pod nazivom "Jedan od pet miliona". Građani su se okupili ispred Platoa kod Filozofskog fakulteta, gde su im se obratili glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo. Građani su zatim krenuli ka RTS, ali do zatraženog razgovora sa čelnicima javnog servisa nije došlo.

Podsetimo, organizatori protesta zatražili su u petak da se sa generalnim direktorom Radio-televizije Srbije Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem sastanu večeras u 19.30 u zgradi javnog servisa, zbog čega je najavljeno duže zadržavanje okupljenih u Takovskoj ulici ispred zgrade RTS-a.

Javni servis na prvom programu sat vremena uživo je prenosio kontramiting koji je organizovala Srpska napredna stranka u danu kada je Beograd posetio predsednik Rusije Vladimir Putin, dok je izveštaj o memorijalnoj šetnji za ubijenog predsednika Incijative SDP Olivera Ivanovića koji su organizovali učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ dan ranije, trajao tačno 53 sekunde, što, kako su ocenili, „nije sloboda medija“.

Okupljene su govornici pozvali da ne koriste bilo šta što su poneli, ako su poneli (jaja i slično) jer ne žele da gađaju ono što je imovina građana Srbije. Naveli su i da, ukoliko niko s RTS-a ne bude izašao da s njima razgovara, da će im ostaviti neke poruke.

Međutim, kako je rečeno ispred RTS-a, Dragan Bujošević i Nenad Stefanović nisu mogli da prime predstavnike demonstranata na razgovor pošto nisu u zgradi, i poručeno im je da svoje zahteve predaju na pisarnici.

Radnici obezbeđenja na ulazu u zgradu RTS-a kazali su Trifunoviću i ostalim predstavnicima protesta, da su u zgradi samo oni i da je procedurom predvidjeno da ostave psimo kojim traže da ih Bujošević primi, na šta je glumac kazao da su se juče javno najavili.

„Poslaćemo pismo, pa ćemo se videti i pričati sigurno. Oslobodićemo ovu zgradu“, kazao je Trifunović i pozvao učesnike protesta „Jedan od pet miliona“ da nastave protestnu šetnju.  Trifunović je ispred zgrade RTS pročitao izajednički apel grupe od 105 profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojim su pružili podršku gradjanskim protestima protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Okupljeni su prethodno intenzivno zviždali kako bi ih čuli „ovi što pričaju bajke“.

Sa razglasa na kamionu puštena je muzika (Balašević, Goblini…), a građani nose transparente „Reci ne čiki sa sendvičima“, „Dosta smo vas gledali“, „Država srama“, „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove“, „Ima nas najviše“, „Probudi se, ustani Srbijo“ i „Jedan jedini zahtev – Vučić ostavka“.

Trifunović: Na to što ti zoveš izborima, mi ne pristajemo

Branislav Trifunović je u obraćanju građanima poručio da ne smeju da dopuste da im bilo ko ubaci sumnju da protesti neće uspeti, jer upravo suprotno, građanski protesti imaju samo jedan cilj – da se smeni vlast i uspostavi sistem u zemlji. Naveo je da od opozicije traže da zasluži poverenje građqana, a potom uspostavi sistem u kome će građani moći da kontrolišu buduću vlast i da je smene ako treba. Jer, kako je rekao, građani ne treba da biraju vlast nego službenike, servis za narod i dodao da je ovo poslednji put da se građani ovako bore za institucije, jer u suprotnom Srbije neće biti.

„Hoćemo dogovor, ne da neko ponovo bude vlast, hoćemo plan kako će se napraviti sistem da se ovo zlo nikad ne ponovi, da niko nikad ne dođe u priliku da radi ovo zlo… Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo i kako ćemo da vas smenimo“, poručio je Branislav Trifunović sa skupa opoziciji.

Zatim se obratio glumac Nikola Kojo koji je rekao: Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si svoj blickrig, atak na kapital i resurse ovog naroda, vrhunski si uradio taj posao, poručio je Kojo. Suspendovao si pravo i pravdu i pogasio sve institucije, naveo je. Zaigrao si se Aleksandre, ne plaćamo te da nas vređaš i ponižavaš i nazivaš bagrom, ne plaćamo te da budeš i sudija i tužilac i selektor, naglasio je.

„Nemoj da misliš da su zahtevi besmisleni – to je bio samo put da nezainteresovani građani podsete na tvoja zlodela, jedini i pravi cilj si ti. Pozivamo te da abdiciraš, kralju svega što ti pada na pamet, abdiciraj, samokrunisani, i imaćeš olakšavajuće okolnosti“, naglasio je Kojo.

I Trifunović se obratio takođe Vučiću: „Tvoj kukavičluk je oličen na spisku laži. Od sada stvari nazivamo istinom: Barbara nije novinarka, Omer Mehić nije bio pijandura, RTS nije javni servis Srbije, političko ubistvo Olivera Ivanovića nije incident, tvoje ucene, mafijašenje džipovima bez tablica i kupovina glasova – nisu izbori, i znaj da ti to neće proći… Na to što ti zoveš izborima mi ne pristajemo. Izbori da, ali prvo sloboda, Aleksandre Vučiću, prvo sloboda“, rekao je.

Juče su održani protesti sa istim zahtevima u nekoliko gradova Srbije – u Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Šapcu i Čačku.

N1/ Maja Đurić