Mihajlović: Još tri miliona evra za socijalnu inkluziju Roma u Srbiji

Vesti 24. jan 201911:56 > 12:02
N1

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Vlada posvećena inkluziji romske zajednice u društvo, što podrazumeva bolje uslove u oblasti zapošljavanja, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravlja i stanovanja i najavila realizaciju projekta socijalne inkluzije Roma, vrednog tri miliona evra.

„Uradili smo mnogo u prethodnom periodu, ali moramo još više, naročito u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, na šta nam ukazuje i Akcioni plan za sprovodjenje strategije. Posebno dobre rezultate u okviru plana aktivnosti postigli smo u oblasti stanovanja i zapošljavanja. To je prepoznala i Vlada Nemačke, koja će sa Koordinacionim telom Vlade Srbije, sprovesti projekat socijalne inkluzije Roma u Srbiji vredan tri miliona evra“, rekla je Mihajlović.

Na trećoj sednici Koordinacionog tela za prećenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji (2016-2025), kojim je predsedavala Mihajlović, razgovaralo se o aktivnostima na izradi novog Akcionog plana, realizaciji projekta inkluzije romske zajednice u društvo, sprovodjenju trajnih rešenja za stanovanje i poboljšanju infrastrukture u romskim naseljima, kao i o uspostavljanju regionalnih standarda za odgovorno budžetiranje politika inkluzije Roma.

Mihajlović je istakla je da je Srbija država svih njenih gradjana, ali da još mnogo uslova treba da se ispuni kako bi Romi i Romkinje živeli bolje, navodi se u saopštenju sa sednice.

Ona je upoznala članove Koordinacionog tela s tim da se trenutno realizuje projekat poboljšanja infrastrukture i uslova stanovanja u romskim naseljima u 13 gradova i opština vredan više od devet miliona evra, kao i da će kroz novi IPA program biti obezbedjeno 20 miliona evra za socijalno stanovanje i zapošljavanje Roma i Romkinja.

Na sednici je bilo reči i o uvodjenju odgovornog budžetiranja u proces planiranja i sprovodjenja politika inkluzije romske zajednice.

Potpredsednica Vlade rekla je da su odgovorno budžetiranje i precizno planiranje, potrošnja i kontrola budžetskih sredstava namenjenih za uključivanje Roma i Romkinja u društvo, važan proces ukoliko želimo da bude uspešno.

Sednici su prisustvovali predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, ministarstava zdravlja, finansija, pravde, državne uprave i lokalne samouprave, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, omladine i sporta, prosvete i tehnološkog razvoja, evropskih integracija, gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prisustvoali su, takodje, predstavnici Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Pregovaračkog tima Vlade Srbije za pristupanje EU, kao i Nemačke agencije za medjunarodnu saradnju (GIZ), Delegacije EU, Tima za ljudska prava UN, Saveta za regionalnu saradnju i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.