Vučić: Predsednik opštine Grocka uhapšen jer je naredio napad na Jovanovića

Tanjug/Rade Prelić

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinara Žig info Milana Jovanovića, potvrdiio je predsednik Republike Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem u Beogradu.

„Želim da vas obavestim da je policija Srbije 25.1.2019. uhapsila i zadržala Simonović Dragoljuba, predsednika opštine Grocka, predsednika Opštinskog odbora SNS i člana Glavnog odbora SNS-a“, saopštio je Vučić.

POVEZANE VESTI

Prema saznanjima do kojih je tokom istrage došla policija, Simonović je preko jednog policijskog službenika Igoru Novakoviću preneo nalog da se napadne novinar portala Žig info Milan Jovanović, objasnio je Vučić.

Novaković je potom angažovao Aleksandra Marinkovića koji je zapalio Jovanovićevu kuću u Vrčinu i Bojanu Cvetković Šijacki, koja je bila vozač.

„Obećano mu je 1.500 evra, Simonović mu nije dao, pa je policajac morao da da svojih 1.000 evra za izvršenje, ali je ćutao ‘zbog zapošljavanja u Grockoj'“, rekao je Vučić.

Podsetio da je 12. decembra 2018. godine „došlo do požara“ na automobilu „mercedes“ u vlasništvu Jovanovićeve supruge Jele Deljanin, a nakon paljevine, požar se proširio na garažu i prizemlje kuće, i da je Jovanović u policiji rekao da kao jedini razlog za paljevinu vidi afere vezane za Simonovića, o kojima je pisao.

Policija je 18. decembra uhapsila neposrednog izvršioca Aleksandra Marinkovića koji je priznao da je počinio to krivično delo, a tri dana kasnije je uhapšen organizator Igor Novaković, kao i Bojana Šijaški Cvetković koja je Marinkovića dovezla na lice mesta i posle hapšenja priznala je izvršenje krivičnog dela.

Vučić je precizirao da su i policijski službenik, i Novaković, i Marinković, i Cvetković Šijacki priznali izvršenje krivičnog dela.

„Partijska knjižica nikoga neće sačuvati od odgovornosti, novinari će biti zaštićeni, nasilje će biti najstrože kažnjeno, kažnjavaćemo svakoga. Ovo je poruka za sve u Srbiji da ćemo pokazati odlučnost da stvari menjamo, a svima u svetu pošaljemo poruku da je Srbija sigurno mesto za život“, rekao je Vučić.

Predsednik SNS-a je rekao da će narednih dana ići u Grocku da „uspostavi kontakt“ sa ljudima. „Ići ćemo u Grocku da vidimo da li ta opština može da funkcioniše, ako ne, neko drugi će da formira vlast i ići ćemo na izbore u opštini Grocka“, rekao je Vučić.

Prethodno je Insajderu u Drugom osnovnom tužilaštvu potvrđeno da je Simonović uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće Milana Jovanovića.

Milan Jovanović je javno, u Novom danu TV N1, optužio Simonovića da je nalogodavac napada, i to zbog kritičkih tekstova koje je za Žig info pisao o lokalnoj vlasti u Grockoj.

Pre obavljanja funkcije predsednika opštine Grocka, Simonović je bio direktor Železnica Srbije.