Patrijarh Irinej: Ne vidim koristi za narod od podsticanja na proteste

Vesti 27. jan 201900:37 > 00:40
REUTERS/Ivan Milutinović

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da spoljni pritisci treba da dovedu do snažnijeg jedinstva naroda i države u odbrani suverenih prava i integriteta zemlje i da to jedinstvo ne bi trebalo da narušavaju unutrašnje razmirice.

„Socijalni problemi i nezadovoljstvo koje postoji kod nekih slojeva društva ne treba da cepaju narodno biće, posebno imajući u vidu osnivanje još jedne albanske vojske, sprečavanje snabdevanja srpskih ustanova, bolnica, škola i drugog na Kosovu i Metohiji“, rekao je patrijarh Irinej za Politiku.

POVEZANE VESTI

On je rekao da je sa velikom brigom pratio demonstracije na ulicama Banjaluke, jer su, kako je ocenio, oni koji „ne žele dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu „tada bili zadovoljni“, a dodao je da ne vidi ni da će biti koristi za narod od podsticanja na takve proteste u Beogradu.

„Možda neko ne vidi li ne želi da vidi, ali svi ti procesi jesu povezani“, ocenio je patrijarh Irinej.

On je rekao da država i državni organi imaju obavezu da se više angažuju na stvaranju demokratske atmosfere, mira i saradnje u društvu, na rešavanju problema svih slojeva, pogotovo onih koji svojim visokim obrazovanjem i znanjem treba da budu uzor.