Zakon kaže – novi program i novi udžbenici, a ministar ipak zadržava stare

Vesti 27. jan 201919:27 > 19:37
N1

Na početku nove školske godine za učenike prvog i petog razreda počeo je da se primenjuje novi nastavni program. Zbog toga zakon propisuje da se novouvedeni udžebenici nakon godinu dana mogu zameniti, tako što se škole izjašnjavaju koje knjige žele da zadrže za naredne godine.

Međutim, ministar prosvete Mladen Šarčević je direktorima škola poslao dopis da se knjige neće menjati zbog budžeta roditelja. Roditelji odgovaraju da potezom ministra ne dobijaju na uštedi.

Pred kraj prvog polugodišta, otvara se nova dilema – da li će od septembra budući prvaci i petaci učiti iz novih ili starih udžbenika? Zakon kaže da bi trebalo da dobiju nove knjige. Ministratvo prosvete je donelo drugačiju odluku. Direktorima škola, upućen je dopis da ovogodišnji udžbenici ostaju isti i za sledeću školsku godinu.

„Ministarstvo prosvete poslalo je dopis direktorima osnovnih škola, imajući u vidu će se u narednoj školskoj godini primenjivati novi programi nastave i učenja za drugi i šesti razred osnovnog obrazovanja. Ako bi se istovremeno menjali udžbenici i za prvi i peti razred, to bi predstavljalo veliko finansijsko opterećenje za roditelje“, objašnjavaju iz resornog ministarstva.

N1

Međutim, roditelji odgovaraju da uštede u njihovom budžetu neće biti. Milena Janjić za N1 kaže da će svom detetu svakako morati da kupi nove knjige.

„Promenjen je nastavni program, drugo po tim knjigama se piše, deca pišu ili seku, lepe, tako da ja u svakom slučaju, i da imam neko mlađe dete koje bi trebalo da nasledi te knjige ne znam kako bi ih nasledilo, jer te knjige su korišćene. Drugo imate na njima pozadi ili napred, ima digitalni kod. On uglavnom traje nekih godinu dana, tako da ja ne znam kako su taj problem rešili, i ja ne vidim nikakvu uštedu i za ubuduće, ja ću sigurno kupovati nove knjige„, kaže Milena Janjić.

Izdavači udžbenika, odluku resornog ministra Mladena Šarčevića ocenjuju kao neprimerenu. Nada Osmajić iz Vulkan izdavaštva smatra da ministar na ovaj način proizviljno tumači i menja odredbe Zakona o udžbenicima, što je nedopustivo.

N1

  „I ono što je loše, jeste što je to urađeno bez ikakve najave, što je urađeno mesec i po dana pre nego pto je trebalo da se donese odluka o izboru udžbenika za narednu godinu. Ono što je još u celoj priči nama negde najstrašnije je to što je i Ministartvo i komisije Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja su pregledale naše udžbenike, bukvalno do pre neki dan, dali nam pozitivne ocene za njihovo korišćenje u narednoj godini„, ističe Osmajić.

Dobit od odluke resornog ministra sigurno imaju izdavači udžbenika čija se izdanja sada koriste. Naime, po izlasku novog kataloga odobrenih naslova za prvi i peti razred, pojedini mediji su pisali, da od 173 ponuđenih školskih knjiga, gotovo trećinu štampaju izdavačke kuće Klet, Novi Logos i Freska. Sve su deo iste grupacije i nezvanično se spominje da su na tržištu udžbenika zastupljene sa više od 50 odsto.