Ministarstvo pravde osudilo napade na advokate u Čačku i Sremskoj Kamenici

Vesti 28. jan 201912:16 > 12:17
N1

Ministarstvo pravde Srbije je osudilo napade na advokate Branislava Travicu i Petra Đurovića koji su se dogodili u Sremskoj Kamenici i Čačku i pozvalo nadležne državne organe da efikasno sprovedu postupke protiv osumnjičenih.

 „Advokati predstavljaju jedan od osnovnih stubova zaštite prava gradjana i vladavine prava u svakoj državi. Napad na advokaturu ujedno predstavlja napad na pravni poredak države“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je napomenulo da je, u saradnji sa predstavnicima advokature, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i sa Vrhovnim kasacionim sudom i Republičkim javnim tužilaštvom, napravilo radnu grupu radi unapređenja krivično – pravne zaštite advokata u Srbiji i očekuje da ta radna grupa uskoro izađe sa konkretnim predlozima.

I Udruženje sudija i tužilaca osudilo napad

Udruženje sudija i tužilaca najoštrije osuđuje napad na advokata Branislava Travicu u Novom Sadu.

„Zalažemo se za zaštitu svih učesnika u sudskim postupcima i ukazujemo na potrebu za bespoštednom borbom protiv svakog oblika napada ili akcije kojom se ruši i ugrožava nezavisnost i samostalnost obavljanja bilo koje od pravosudnih profesija“, navele su sudije i tužioci.

#related-news_0

„Samo advokati koji mogu slobodno i bez ikakve strepnje za lični i telesni integritet da zastupaju građane u sudskim postupcima, mogu u punom obimu da doprinesu primeni zakona i prava i pravdu učine dostupnom i jednakom za sve građane pred sudovima“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Još jednom ukazujemo da se svaki napad na bilo kog predstavnika pravosudne profesije u vršenju svoje delatnosti ili u vezi sa njom, mora shvatiti kao napad pravosuđe i da je adekvatna reakcija nužna, navodi se i dodaje: „u tom smislu podržavamo nastojanje kolega advokata u borbi za zaštitu ličnog i profesionalnog integriteta kroz posebne oblike krivičnopravne zaštite“.