Haradinaj od zemalja Kvinte traži konferenciju o Kosovu uz određene preduslove

Vesti 28. jan 201919:38 > 20:38
Sebastien Bozon / AFP

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je u pismu zemljama Kvinte i šefici kancelarije EU na Kosovu tražio garancije da se održi konferencija o Kosovu čiji će rezultat biti medjusobno priznanje Kosova i Srbije. Haradaj je izneo i preduslove koji moraju biti ispunjeni pre ukidanja takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, prenosi prištinska Koha.

U pismu se navodi da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija posle pozitivnog mišljenja Međunarodnog suda pravde da je proglašavanje nezavisnosti u saglasnosti s međunarodnim pravom pozdravila spremnost EU da olakša proces dijaloga između Kosova i Srbije.

Haradinaj je u pismu izrazio uverenje da se u 2019. može postići sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji će se baviti svim nerešenim pitanjima, uključujući i ratnu reparaciju, prava manjina na Kosovu i Srbiji, kao i različita ekonomska, socijalna i kulturna pitanja koje vode ka međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u UN.

U pismu, kako prenosi portal KoSSev, Haradinaj poziva EU i SAD da organizuju konferenciju koja neće trajati duže od 14 dana, a u vezi s kojom će se EU i SAD obavezati da rezultat konferencije neće biti:

– Bilo kakvih promena postojećih granica Kosova, bilo podelom ili razmenom teritorija
– Dodeljivanja izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština u bilo kom obliku
– Mera bilo koje prirode koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008.

Uz to, Haradinaj ima i specifične zahteve prema EU među kojima su i neki koji se ne tiču direktno procesa normalizacije, a odnose se na:

– Odobrenje bezviznog režima za Kosovo pre početka konferencije
– Implementacije sporazuma o energetici pre početka konferencije
– Uklanjanje svih vancarinskih barijera za robu, usluge i ljude sa Kosova od strane Srbije
– Zabranu svih akcija koje su usmerene protiv Kosova kao suverene države bilo na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou od strane predsednika, premijera ili ministra spoljnih poslova Srbije.

U pismu Haradinaj upozorava i da će doći do ponovnog usvajanja odluke o taksama ukoliko se predložena konferencija ne završi sveobuhvatnim sporazumom, priznavanjem Kosova i njegovim članstvom u UN, kao i ukoliko se postignuti sporazum ne sprovede.

DPK: Zahtev Haradinaja povratak na nultu tačku

Potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Gani Koci ocenio je  da zahtev premijera Ramuša Haradinaja za održavanjem medjunarodne konferencije, predstavlja „povratak na nultu tačku za Kosovo“.

Koci, koji je i zamenik ministra za ekonomski razvoj u Vladi Kosova, naveo je da su sve ;medjunarodne konferencije završene 17. februara 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

„Zahtev premijera za novom medjunarodnom konferencijom, nezavisno od njegovih zahteva i uslova, predstavlja povratak na nultu poziciju za Kosovo“, naveo je Koci na Fejsbuku.

Kadri Veselji predložio uslovno ukidanje taksi

Nakon Haradinaja koji je na svom Fejsbuk profilu objavio pismo koje je poslao zemljama Kvinte a koje sadrži njegove uslove za ukidanje odluke o taksama, u razmaku od nekoliko časova, isto je učinio i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, prenosi KoSSev.

On navodi da je na prošlonedeljnom sastanku sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom i kosovskim premijerom Haradinajem, koji je organizovan na Veseljijevu inicijativu, Kosovo pokazalo konstruktivnost

U opširnoj objavi je izneo svoj predlog američkom ambasadoru. Za razliku od kosovskog premijera, koji ima čitavu listu zahteva koju SAD i EU treba da ispune kako bi takse bile ukinute, Veseljijev je stav nešto mekši, te on predlaže inicijalnu, četvoromesečnu suspenziju odluke u znak dobre volje i posvećenosti Kosova EU i SAD.

Ambasada SAD u Prištini je u petak još jednom zatražila od Vlade Kosova da ukine odluku o taksama i stvori uslove za nastavak dijaloga. Kosovski premijer se do danas nije izjašnjavao o tom zahtevu, već je navodio da mu je „potrebno vremena“ da pripremi odgovor.

Ambasada SAD je tada navela da je dijalog i postizanje sveobuhvatnog sporazuma njihov strateški cilj, te da ne treba pretpostavljati da oni koji ugrožavaju strateški interes SAD to mogu činiti bez posledica po bilateralne odnose sa ovom zemljom.