Politika: Dve nove optužnice zbog ratnih zločina nad srpskim civilima

Vesti 28. jan 201922:18 > 29. jan 2019 01:22
N1

Tužilaštvo Srbije podiglo je dve nove optužnice protiv okrivljenih koji se terete za ratne zločine nad srpskim civilima, a obe je potvrdilo odeljenje Višeg suda u Beogradu, prenela je Politika.

Jednom optužnicom državljanin Bosne i Hercegovine H. M. sumnjiči se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1992. godine u Sarajevu. H. M, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je kao upravnik vojničkog pritvora Armije BiH protivzakonito zatvorio 30 civila srpske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, on je izdavao naredbe podređenima, ali je i sam učestvovao u nanošenju povreda zarobljenicima, od čega je preminulo sedam Srba.

Druga optužnica odnosi se na sukobe tokom 1999. godine na Kosovu i Metohiji. Za ratne zločine protiv srpskih civila sumnjiči se R. M. sa Kosova, koji se nalazi u pritvoru po rešenju Višeg suda u Beogradu.

Prema navodima optužnice, on se tereti da je sa četiri naoružana i uniformisana pripadnika OVK u Gornjem Nerodimlju, u opštini Uroševac, zastrašivao, vređao i nezakonito uhapsio dvojicu srpskih civila.