Šarčević o podršci profesora protestima: Ne smeta mi, tu nema ozbiljnih imena

Vesti 29. jan 201917:43 > 17:44
N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je u Danu uživo, govoreći o podršci akademske zajednice građanskim protestima, da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta. "Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena", kaže ministar Šarčević.

Odgovarajući na pitanje šta misli o podršci akademske zajednice građanskim protestima, Šarčević je rekao da, ako neko pažljivo pročita sve zakone o obrazovanju, može da kaže da u obrazovnim ustanovama nema bavljenja politikom.

„O kom obimu profesora govorimo, znate koliki je sistem obrazovanja. Imate tri, četiri fakulteta gde je to ozbiljnije, koji su tradicionalno okrenuti opoziciji i imate gomile gde je to minorno. Jel trebalo ja da brojim i pravim spiskove ko je protiv te teze, to je besmisleno“, kaže on.

Ističe da mu ta podrška ne smeta.

„Pitajte bilo kog dekana ili fakultetskog profesora da li sam mu išta rekao, da li sam ikog pozvao, a sve ih znam lično. To je njihova stvar“, kaže on.

Istakao je da mu je bilo smešno kad je video neka imena, neka imena koja su vršila vlast.

„Tamo se potpisuje bivši ministar Verbić sa suprugom, njegov bivši pomoćnik. Ako je dodatni motiv, što nisu nešto uradili, što nisu digli dževu dok su bili na vlasti“, kaže on.

Ističe da je neumesno praviti spiskove na fakultetu.

„Neko ko ima politički integritet, pristalica je jedne političke opcije, on to može da kaže, ne mora da stoji da je i na tom fakultetu i da se pravi spisak. To je neumesno, ako počnu da rade škole to, vrtići, šta ćemo dalje. Nema politike u školama. Postoji kodeks da se to ne radi“, kaže on.

Dodao je da je 610 ljudi malo.

„Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena“, kaže ministar Mladen Šarčević.

Komentarišući najavljene smene prvih deset direktora, Šarčević kaže da su se i do sada dešavala redovna smenjivanja.

„Znali smo da se sistem potkrada na sitno, sastavljeni smo od manjih jedinica. Ako svako ukrade četiri, pet radnih mesta, dobijete drugu sliku. Cilj je da nema varanja sistema, ponudili smo koncept jednosmenskog rada, niko nije napravio akcioni plan“, kaže on.

Istakao je da sada počinje 100 škola u jednosmenskom radu.

POVEZANE VESTI

Dodao je da je pokrenut proces licenciranja direktora, koje licenciraju komisije.

„Trideset posto direktora je palo, jer se očekuje da on zna da primeni sve kompetencije koje je stekao. Departizacija, depolitizacija sistema, jedna velika profesionalizacija“, kaže on.

Kaže da nije tačan podatak da je nasilje u školama u porastu.

„Stručnjaci moraju da znaju podatke da bi se time bavili. Imamo celu jedinicu koja se time bavi, imamo tim za borbe protiv nasilja, imamo SOS telefone, sve smo to uveli. Taj tim mora prvo da obavesti mene, a ne medije, imamo i statistiku“, kaže.

Dodaje da je adekvatna mera novčana kazna roditelja, a da se sa decom radi pedagoški.

„Itekako u zakonu postoji odgovornost za roditelje koji se ne bave svojim poslom“, kaže on.

Istakao je da radi više od 39 godina u obrazovanju.

„Imate uvek pravo da podignete glas, ne smete da bijete decu. Zašto morate podizati glas, ja sam sa svim učenicima imao dobre odnose, jer sam sa svima sarađivao“, kaže Šarčević.

Govoreći o izmenama koje se tiču mature, kaže da će probni ispit biti u toku ove godine, na jesen, a zatim u februaru 2020. godine, tako da će, kako kaže, deca biti pripremljena.

„Polažu se tri predmeta, to su engleski, srpski jezik i matematika za gimnazije, za stručnu maturu imate stručne predmete i imate umetničku, to je specifičnija“, kaže on.

I ova školska godina je počela štrajkom prosvetnih radnika.

Ministar kaže da ne postoji jaz između ministarstva i sindikata.

„Mi sedimo na sastancima, pa onda svako ode na svoju televiziju i priča nešto“, kaže on.