Sindikat obrazovanja traži rešavanje problema povišica u predškolskim ustanovama

Vesti 30. jan 201917:38 > 17:41
N1

Sindikat obrazovanja Srbije pozvao je predstavnike državnih organa i lokalnih samouprava da hitno reše problem sa povećanjem zarada zaposlenih u predškolskim ustanovama jer će, kako je navedeno, u protivnom sindikati biti prinuđeni na sve oblike sindikalne borbe u ostvarivanju svojih prava.

„Od Vlade Srbije i ministarstava očekujemo da svojim aktima obavežu lokalne samouprave da zaposlenima u predškolstvu obezbede isto povećanje od devet odsto kao i za ostale delatnosti“, navedeno je u saopštenju Sindikata Srbije. 

Taj sindikat ocenio je da izjave pojedinih lokalnih čelnika nisu tačne i naveo primer u Beograda gde gradska uprava, po njihovoj oceni, pokušava da prikaže veće povećanje od onog koje će zaposleni realno dobiti. 

U saopštenju se dodaje da su se na sastanku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 25. januara 2019. godine predstavnici Vlade složili da je prema zaposlenima u predškolskim ustanovama učinjena nepravda time što je planirano povećanje za njih sedam odsto, s obzirom da je u drugim delatnostima obrazovanja planirana povišica od devet odsto. 

Zakon o predškolskom vaspitanju određuje da osnovica zarade za predškolsko vaspitanje ne može biti niža od osnovice u osnovnom obrazovanju, podseća se u saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije i dodaje da su predstavnici Vlade obećali da će pronaći zakonske mogućnosti da povećanje plata zaposlenima u predškolskim ustanovama bude isto kao i ostalima u sistemu obrazovanja.