Ukidanje taksi – ne zna se, SB UN – ne zna se, nastavak dijaloga – ne zna se

Vesti 04. feb 201918:44 > 19:36
Shutterstock

I dalje je neizvesno da li će Kosovo u četvrtak biti tema na sednici Saveta bezbednosti UN, ali je posle odluke o izmeni Statuta Trepča sve izvesnije da nema nastavka dijaloga. Komesar Han pozvao je dve strane na odustajanje od provokacija i, kako kaže, na prekid vatre.

Još nema odluke prištinskih vlasti o ukidanju taksi na srpsku robu. Predsednik kosovske Skupštine Kadri Veselji najavljuje da je moguća suspenzija kao privremena mera i za naredne dane najavljuje „mudro rešenje“.

Beograd ponavlja da do ukidanja taksi dijaloga nema. Neizvesno je i da li će Kosovo biti tema na sednici Saveta bezbednosti, jer zbog protivljenja pojedinih zemalja dnevrni red nije usvojen.

Don Emmert / AFP

Da li će Kosovo u četvrtak biti tema na Ist riveru? Nije izvesno, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Zato što su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska, bile žestoko protiv da se ta tačka uopšte nađe na dnevnom redu“, objašnjava on.

Tako da dnevni red za ferbuar nije usvojen, već će biti usvajan za svaku sednicu Saveta bezbednosti posebno, objašnjava šef diplomatije. Za to je potrebno devet glasova za, i niko nema pravo veta.

„Može da se desi da mi dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red. To je neozbiljno. Sada kada je dijalog blokiran i kada imate ovakve odluke Prištine, onda vi možda da očekujete da to više nikada neće biti na dnevnom redu“, kaže Dačić.

I dalje je nepoznat dnevni red brisleskog dijaloga Beograda i Prištine. Zna se samo da Beograd za sto neće dok Priština ne ukine takse na srpsku robu i ne prestane sa provokacijama, poput promene statuta kobinata Trepča. To je britaskom ambasadoru poručio predsednik Srbije.

N1

Predesednik kosovske skupštine Kadri Veselji za naredne dane najavljuje „mudro rešenje“. Kaže da je moguća privremena supenzija taksi, a u dokumentu koji objavljuju kosovski mediji predložio je niz mera koje bi Srbija i BIH trebalo da preduzmu: od priznanja dokumenata o robi Kosova, preko priznanja kosovskih registarskih tablica, do primene dela brisleskog sporazuma o energetici.

Na pitanje N1 da li postoji jedna stvar sa tog dugačkog spiska, a da je za Beograd prihvatljiva, ministar Dačić odgovara: „Ništa od toga ne treba da se čita dok se ne ukinu takse. Na njih se vrši pritisak da se ukinu te odluke. Zato se oni nalaze u živom pesku, da ne kažem blatu.“

Priština sve poteze koje povlači, povlači da se dijalog prekine, ocenjuje novinar Milivoje Mihajlović.

N1

„Sledeća tema je Gazovide, naredna tema je energetika, onda ćemo videti šta su sve teme oko kojih će se sporiti“, očekuje on.

U Briselu očekuju kraj sporenjima. Evropski komesar Johanes Han još jednom je pozvao na prekid vatre i odustajanje od provokacija.

Provokacija ili ne, tek ministar spoljnih poslova nije propustio priliku da sa medijima podeli šta mu je kosvski ministar spoljnih posloa Bedžet Pacoli rekao posle sastanka u Bukureštu.

„Ako se desi neki atentat da znaš da smo to mi Albanci“, citirao je Dačić kolegu iz Prištine.