Haradinaj: Bez mogućnosti pregovora o Trepči

Vesti 05. feb 201914:44 > 17:27
Armend NIMANI / AFP

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj odbacio je mogućnost pregovora o Trepči, komentarišući izjavu portparolke EU Maje Kocijančič da taj rudarsko-metalurški kombinat treba da bude deo dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Trepča nije otvoreno pitanje između Kosova i Srbije, i narod Kosova i njegove institucije ni u jednom trenutku neće dozvoliti stvaranje lažnih tema koje su jasno usmerene prema podeli Kosova“, napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

POVEZANE VESTI

On je podsetio da je takav odgovor EU na usvajanje Statuta Trepče u Skupštini Kosova neprihvatljiv.

„Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je srpskim medijima da Trepča treba da bude deo dijaloga, to je bez rezerve neprihvatljiv stav i kao takav krši suverenitet države Kosovo“, ocenio je Haradinaj.

Veselji i Mustafa: Trepča nikada neće biti deo dijaloga sa Srbijom

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa ocenili su danas da kombinat Trepča „nikada nije bio niti će biti deo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom“.

Reagujući na izjavu portparolke EU Maje Kocijančić da će pitanje Trepče biti deo dijaloga Kosova i Srbije u Briselu, Veselji je na Fejsbuku napisao da Trepča „nikada nije bila niti će biti otvoreno pitanje u dijalogu sa Srbijom“.

„Ovim jezikom EU ruši svaku perspektivu dijaloga o dobrosusedstvu. Trepča je prirodno pravo države Kosovo. Danas i zauvek“, napisao je Veselji koji je i lider vladajuće Demokratske partije Kosova.

Lider DSK Isa Mustafa ocenio je kao „neprihvatljiv i apsurdan“ zahtev EU da Trepča bude deo dijaloga sa Srbijom.

„Čudi me zahtev EU da se pitanje Trepče razmatra u dijalogu sa Srbijom. Kosovo ni u jednoj fazi (dijaloga) nije prihvatilo da sa Srbijom razgovara o Trepči i njenim prirodnim resursima, koji su na teritoriji Kosova. To je apsurdan i neprihvatljiv zahtev, kao što je neprihvatljivo da se sa Srbijom razgovara o granicama i teritoriji Kosova“, naveo je Mustafa.

On je ocenio da će „kako se stvari kreću“, jednog dana od gradjana Kosova biti zatraženo „da ne dišu ako se o tome ne razgovara sa Srbijom“.

Mustafa je dodao da o jedinstvu Kosova kada je u pitanju Trepča, govori činjenica da je zakon o tom kombinatu usvojen 2016. godine a da je Skupština Kosova u nedelju dvotrećinskom većinom izglasala Statut Trepče.