Podnošenje zahteva za roditeljski dodatak odsad moguće u svim porodilištima

Vesti 06. feb 201914:25 > 14:31
Tanjug/Dimitrije Goll

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u svim porodilištima u Srbiji omogućeno da se, pored prijave u matične knjige rođenih, prebivališta i zdravstvenog osiguranje bebe, podnese zahtev i za roditeljski dodatak.

„U ovom trenutku važno da ovim sistemom roditeljima štedimo više od sedam sati čekanja u različitim institucijama“, kazala je ona na skupu povodom završetka projekta „Bebo dobro došla na svet“.

Brnabić je najavila da će projeket „Bebo dobro došla na svet“ biti povezan i sa zdravstvenim sistemom, tako da više neće morati da se donosi uverenje o vakcinaciji ili uverenje o završenom pohađanju predškolske ustanove.

Prema njenim rečima, od 1. septembra ove godine, za upis prvaka u školu više neće morati da se donosi izvod iz matične knjige rođenih ili neke druga uverenja, jer će se sve uzimati iz sistema koji već postoji u elektronskom obliku.

Brnabić je ponovila da je i dalje cilj Vlade „da bude servis građana i da ukine birokratske gluposti“.

Zbog toga, kako je dodala, na novom sajtu Vlade Srbije, na pitanja koje građeni postavljaju nadležnim ministarstvima i službama, trenutno više od 90 odsto njih dobije odgovor u roku od 72 sata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da sve bolnice u Srbiji, njih 56, imaju instaliran sistem „Bebo dobro došla na svet“.

„Desetine hiljade bebe je prijavljeno na ovaj način i ljudi su prezadovoljani, jer se štedi na vremenu i novcu“, kazao je Lončar.

On je kazao da je urađeno obećano, odnosno da je sistem poboljšan, pojednostavljen i dostupniji.

Lončar je rekao da će pored elektronskog zakazivanja i eRecepta, uskoro biti uveden i eKarton.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kazao je da je sistem „Bebo dobro došla na svet“ važan, jer omogućava da majke dođu do svoji prava bez ikakavih adminisrativnih poteškoća.