Jerkov: O hapšenjima i represiji u Banjaluci obavestiću komitet u Ženevi

Vesti 07. feb 201913:30 > 13:32
N1

Poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković sastao se u Banjaluci sa poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije Aleksandrom Jerkov, Balšom Božovićem i Majom Videnović, s kojima je razgovarao o poslednjim hapšenjima narodnih poslanika i građana u Banjaluci povodom protesta pokreta "Pravda za Davida".

„Mi smo svesni gde živimo i da kao građani i narodni poslanici nismo zaštićeni. Drago nam je da nas Srbija gleda, drago nam je što nas prate narodni poslanici iz Skupštine Srbije i što imamo njihovu podršku. Raduje nas što će jedna nepravda koja se ovde desila da bude upućena i razmatrana u komitetu u Ženevi“, kazao je Stanivuković novinarima posle sastanka.

Poslanik Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, koja je i predsednica Komiteta za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji, navela je da je prošlo više od godinu dana otkako je EU u svom izveštaju o napretku regiona na putu ka EU sve države regiona nazvala „zarobljenim državama“.

„To su države u kojima se ne poštuju ljudska prava, u kojima su institucije slabe i podložne pritiscima, koje se ne mogu nazvati demokratskim, koje se ne svrstavaju u red modernih i razvijenih demokratskih država kakve su zemlje članice EU. To su države u kojima vladaju neki drugi interesi, u kojima se ne poštuje volja građana“, kazala je Jerkov.

Ona je najavila da će probleme u vezi sa dešavanjima u Banjaluci izneti u komitetu u Ženevi, kako se ovakvi i slični događaji ne bi ponavljali.

Prema njenim rečima, pitanje izgradnje demokratije u svim državama regiona mora biti regionalno pitanje.

„Slike koje su obišle ceo region iz Banjaluke, kojima smo imali priliku da svedočimo, govore o tome da i ovde imamo problema sa ućutkivanjem narodnih poslanika, s onemogućavanjem da predstavljaju gradjane i da ovde baš kao u Srbiji imamo situaciju da onda kada su narodni poslanici napadnuti, institucije ne reaguju da ih zaštite, parlament ne reaguje i ne čini ništa da zaštiti one koji predstavljaju gradjane“, navela je Jerkov.

Ona je dodala da problem sa ućutkivanjem narodnih poslanika nije problem opozicije već problem za građane.

„Kada pokušavate da ućutkate onoga ko predstavlja građane, vi zapravo pokušavate tim građanima da oduzmete pravo na političko predstavljanje“, ocenila je ona.

Jerkov je dodala da takvo stanje postoji u celom regionu, ističući da je današnja poseta tri poslanika DS Banjaluci podrška borbi protiv takvog stanja i njihova „višedecenijska težnja da ceo region bude moderan, razvijen, demokratski, u kom će institucije biti jake, poslanici nesmetano raditi svoj posao i u kom građani neće trpeti nikakvu represiju od strane režima“.