Da li će policija hapsiti i zbog sumnje da neko namerava ubistvo?

Vesti 10. feb 201918:37 > 18:44
Shutterstock

Do kraja meseca radna grupa najavljuje da će izaći sa predlozima kako bi trebalo izmeniti Krivični zakon Srbije.

Pored već najavljenih predloga, kao što su uvođenje doživotne kazne, pooštravanje sankcija za silovanje, proizvodnju i trgovinu drogama, sve oblike nasilničkog ponašanja, uvođenje novog dela – napad na advokate, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, novinarima je najavio da će predložiti i da se u zakon uvede krivično delo – priprema ubistva.

Policija oduvek hapsi osumnjičene za ubistvo ili pokušaj ubistva. Međutim, ministar policije Nebojša Stefanović predlaže izmene zakona, kako bi policajci mogli da hapse i zbog toga što sumnjaju da je neko imao nameru da ubije. Ako je već prema srpskom krivičnom zakonu priprema krivičnog dela kažnjiva, čemu onda ova izmena? I zašto se onda zasebno ne uvede i – priprema silovanja, ili pljačke?

„Pripremanje krivičnog dela i sada jeste za određena dela, krivično delo, ali praksa je pokazala da kada je reč o pripremanju ubistva postoje određeni nedostaci kako bi se to moglo procesuirati. Određena saznanja do kojih se dođe operativnim putem ne mogu biti dokazna sredstva pred sudom i upravo je to razlog zbog kog će se raditi revidiranje“, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

U Udruženju tužilaca kažu, da ih niko od nadležnih nije obavestio, već su iz medija saznali da ministar policije planira da menja krivični zakon.

„Treba biti vrlo oprezan sa tim kako će zvučati ta inkriminacija jer ona ne bi smela da ostavlja širok prostor za tumačenje, što bi moglo dovesti i do zloupotrebe i manipulacije“, rekao je Radovan Lazić iz Udruženja tužilaca Srbije.

Od zloupotrebe zbog uvođenja krivičnog dela priprema ubistva strahuju i u Advokatskoj Komori Srbije. Kako kažu, stotine građana mogle bi da završe u pritvoru i da se protiv njih pokrenu krivični postupci. Dodaju, predlog o tom krivičnom delu zahteva ozbiljnu raspravu i stručnu proveru u kojoj će učestvovati i sudstvo, tužilaštvo, advokati i profesori.

„Ne sme doći do automatizma, jer meni se čini da sad, ako je to predložilo Ministarstvo Unutrašnjih poslova, da će to automatski biti i usvojeno, to je ono što nije dobro. Logično je da iz ugla policije neka rešenja deluju smisleno, ali kod ovako važnih stvari nikada ne smete gledati samo iz ugla policije, jer bi to značilo da živimo u policijskoj državi“, kaže Viktor Gostiljac iz Advokatske komore Srbije.

Komisija za izmene Krivičnog zakona, u kojoj advokatura ima svoje predstavnike, formirana je u decembru. Do sada je, novo krivično delo – priprema ubistva, ministar Stefanović najavljivao u medijima, međutim, taj predlog se još nije našao na zvaničnom dnevnom redu radne grupe.