Poverenica: Nedopustiv napad na fudbalere u Kruševcu

Vesti 11. feb 201914:26 > 14:26
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas napad na dvojicu fudbalera Napretka afričkog porekla u Kruševcu, navodeći da je "nedopustivo da bilo ko bude izložen govoru mržnje i fizičkom nasilju po osnovu rasne, nacionalne, verske pripadnosti ili drugog ličnog svojstva".

POVEZANE VESTI

 Poverenica je u saopštenju pozvala nadležne da hitno preduzmu sve mere kako bi pronašli i adekvatno kaznili počinioce, ocenjujući da je to jedan od „najefikasnijih načina da se ovakvi napadi sprečavaju u budućnosti“.

„Pravo na ravnopravnost i zaštitu od diskriminacije su osnovna ljudska prava, garantovana Ustavom i zakonima i moraju biti poštovana u demokratskim društvima kao što je Srbija“, stoji u saopštenju. 

U tuči nekoliko osoba koja se dogodila u nedelju oko 19 časova u Pionirskom parku u Kruševcu jedan fudbaler Napretka zadobio je lakšu telesnu povredu, potvđeno je danas agenciji Beta u kruševačkoj policiji.

Mediji su ranije danas preneli da su dvojicu tamnoputih fudbalera Napretka Senegalca Ibrahima Ndijajea i Kamerunca Samjuela Baha Regisa napali za sada nepoznati počinioci.

„Ndijaje je rekao da su ih vređali, ali ne na rasnoj osnovi, da oni nisu odgovarali na provokacije i da je onda jedan od njih metalnim predmetom napao Ibrahima sa leđa i naneo mu lakše telesne povrede“, rekla je portparolka Napretka Valentina Vasić je za Radio televiziju Srbije.

Policija je, kako je navela, odmah došla na teren, a fudbaleri su prebačeni u Hitnu pomoć na pregled.