Priština slavi 11 godina kosovske nezavisnosti

Vesti 17. feb 201912:25 > 19:22
N1

U Prištini se slavi 11. godina od proglašenja nezavisnosti Kosova. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas na svečanoj sednici Vlade Kosova da u drugoj deceniji nezavisnosti koja će biti period konsolidacije, biće postignut pravno obavezujući sporazum sa Srbijom i učlanjenje u NATO.

Sa više manifestacija na Kosovu se proslavlja jedanaesta godišnjica proglašenja nezavisnosti. Prva od tih aktivnosti se odnosi na Deklaraciju o nezavisnosti koja je, simbolično, iz Skupštine Kosova pod policijskom pratnjom krenula u svih sedam centara Kosova.

Haradinaj: Nemamo luksuz za vraćanje unazad

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je na svečanoj sednici Vlade Kosova da se Kosovo suočava sa mnogim izazovima, ali da nema luksuz za vraćanje unazad. Haradinaj je rekao da nezavisnost živi kod svih građana Kosova, pošto ju je svako negovao u ovih 11 godina.

„I ova Vlada ima svoju priču. Ono što mislimo da potvrdimo je da smo se sa najvećom pažnjom suočili sa svim temama. Suočili smo se sa mnogim velikim temama kao što su zakonska rešenja kao što je vojska, odluka o Trepči i druge“, rekao je Haradinaj.

N1

Prema njemu u drugoj deceniji nezavisnosti koja će biti period konsolidacije, biće postignut pravno obavezujući sporazum sa Srbijom i učlanjenje u NATO.

„Tokom našeg puta imali smo izazove, ponovo ćemo biti pred izazovima, ali Kosovo nema luksuz da čini korake nazad i da našim partnerima objasnimo da nema mogućnosti za vraćanje unazad jer to slabi Kosovo“, kazao je Haradinaj.

Posle sednice Vlade Kosova predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji i Haradinaj prisustvovali su podizanju zastave Kosova na prostoru između zgrada Vlade i Skupštine.

Oni su posle toga položili cveće na spomenik bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove u centru Prištine, u Memorijalnom centru Adem Jašari u selu Prekaze u opštini Srbica, dok će u 10.45 početi svečana sednica Skupštine Kosova.

Centralni događaj proslave proglašenja nezavisnosti je današnja parada pripadnika KBS-a koja je održana u 13 sati u Prištini.

Tači: Ove godine konačna odluka o sporazumu sa Srbijom

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom „strateška odluka za budućnost“ koju Kosovo treba da donese ove godine.

„To ne znači da Kosovo zaboravlja genocid, ubistva, silovanja 20.000 žena, 400 slučajeva masakra i druge zločine koje je Srbija izvršila na Kosovu, već sve to preduzimamo kako ne bi dozvolili ponavljanje patnje i tragedije prošlosti“, kazao je Tači na paradi pripadnika Oružanih snaga Kosova.

N1

On je ocenio da je odluka Prištine o transformaciji bezbednosnih u oružane snage bila „pravična, legitimna i istorijska poruka“.

„Kosovo sada ima profesionalnu vojsku, koja je ponos Kosova i u službi odbrane najmladje države u Evropi, spremna da da doprinos miru u regionu i svetu“, rekao je Tači.

Ocenio je da su pripadnici kosovskih Oružanih snaga „najbolji dokaz uspeha i napretka Kosova“.

„Očekujemo dan kada će vojnici Kosova zajedno sa vojnicima regiona služiti očuvanju mira u svakom delu sveta“, kazao je kosovski predsednik.

Tači je dodao da je partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, prvenstveno SAD, EU i NATO, „nezamenljiv faktor uspešnog puta Kosova“.

Tači, povodom 11 godina od nezavisnosti, prima čestitke od svetskih zvaničnika, među kojima su i američki predsednik Donald Tramp, francuski predsednik Emanuel Makron, britanska kraljica Elizabeta druga.

I u opštinama na Kosovu se organizuju različite svečanosti povodom Dana nezavisnosti Kosova.

Povodom proglašenja nezavisnosti u glavnom gradu Kosova je otvoren i dvodnevni sajam domaćih proizvoda na kome proizvođači iz svih krajeva promovišu svoju robu.