Nova spoljnopolitička inicijativa – pokazati da verujemo u evropsku budućnost

Vesti 26. feb 201915:43 > 15:43
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srbija je od francuske ministarke za evropske poslove Natali Loazo dobila obeshrabrujuću poruku o proširenju Evropske unije, ali umesto da dignemo ruke od evropske budućnosti, moramo da pokažemo da u tu budućnost verujemo, rečeno je danas prilikom predstavljanja Nove spoljnopolitičke inicijative, koju je podržalo 18 nevladinih organizacija.

Tokom izbegličke krize je ceo naš region bio pozvan da sedi za istim stolom, jer je pokazao da može da se odgovorno ponaša u takvim okolnostima, i Evropi je važno da Balkan bude za tim stolom, ali treba da pokažemo da smo u stanju da razmišljamo ne samo o sebi, već da budemo zainteresovani za sve što je važno za EU, izjavila je predsednik Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić rekla je da opredeljenje Beograda za ulazak u EU nije dovedeno u pitanje, ali da proces evropskih integracija ne može da napreduje dok se ne okonča proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

Sveobuhvatna normalizacija odnosa zahteva političku hrabrost, ali bez toga nije moguća evropeizacija i modernizacija Srbije, izjavila je Suzana Grubješić, uz ocenu da i Beograd i Priština moraju učiniti ustupke, radi stabilizacije Zapadnog Balkana.

Prema rečima Suzane Grubješić, nerešeni kosovski problem sprečava Srbiju da se fokusira na brži ekonomski rast, jačanje vladavine prava, slobode izražavanja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Podrška EU je ključna, ali dobar deo posla mora da se obavi u Srbiji, izjavila je Suzana Grubješić, uz konstataciju da se regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi podrazumevaju, zbog interesa građana Srbije i celog regiona.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

  Suzana Grubješić je okarakterisala kao paradoks podatak da je 2003. godine podršku ulasku u NATO pružalo oko 30 odsto stanovnika Srbije, a da se danas sa tim slaže samo sedam odsto.

Paradoks je i da je saradnja Srbije sa NATO sve bolja i veća, a da se istovremeno vodi bespoštedna medijska kampanja protiv te saradnje i alijanse. Imajući u vidu iskustva drugih zemalja u regionu, očigledno je da nijedna od njih nije ostvarila suštinske i strateške interese bez pune saradnje sa NATO, navela je Suzana Grubješić.

Predsednik Centra za spoljnu politu Dragan Đukanović je rekao da je Crna Gora ušla u NATO, da će Makedonija verovatno postati članica do kraja godine i da će se taj proces ubrzati što se tiče Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Američke Države imaju novu aktivnu ulogu u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Zato spoljnopolitički odgovor Beograda mora biti što racionalniji, kako Srbija ne bi propustila još jednu od bezbroj prilika da bude integrisana u zapadni deo političkog sveta, izjavio je Đukanović.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Jelica Minić je konstatovala da Makedonija i Crna Gora idu čvrstom linijom konsolidacije odnosa sa susedima.

Kao građani, treba da očekujemo da Srbija mnogo više radi na unapređenju odnosa sa susedima, rekla je Jelica Minić i dodala: Ne možemo biti zadovoljni vokabularom u komunikaciji sa onima koji su nam važni. Pre svega, mislim na susede.

Dužni smo da sa poštovanjem razgovaramo sa svima. To je elementarna pretpostavka uspešne spoljne politike… Želimo politiku koju će drugi poštovati. Za to je potrebno izvršiti velike promene, izjavila je Jelica Minić.