Udruženja: Zadovoljni tekstom Medijske strategije, ali da li će takav opstati…

Vesti 27. feb 201919:45 > 19:48
N1

Sloboda izražavanja, bezbednost novinara, medijska pismenost građana, transparentno i pošteno fniansiranje medijskih sadržaja, jačanje institucija i primena zakona – na sve to se obavezuje država nacrtom nove medijske strategije. Centralni ciljevi su – uređenje medijske scene i unapređenje informisanja.

Danas je održan četvrti okrugli sto na kome su predstavnici države i struke razgovarali o uređenju medijske scene.  Predsednica vlade Ana Brnabić kaže da pravi posao tek predstoji, ali da je Srbija na dobrom putu.

„Kada skupština usvoji Medijsku strategiju ovo će biti jedan od osnovnih krovnih dokumenata koji će nam pokazati dalji pravac gde mi kao zemlja i društvo želimo da idemo u odnosu na to kakve medije želimo da vidimo u Srbiji“, rekla je Brnabićeva.

POVEZANE VESTI

U novinarskim udruženjima ponavljaju da su zadovoljni trenutnim tekstom, ali nemaju potpuno poverenje u državne institucije da će takav i opstati. I dok Brnabić tvrdi da volja vlasti da se stvari menjaju postoji i apeluje na poverenje, iz novinarskih udruženja poručuju da je poverenje dvostrani proces.

„Nekoliko godina smo targetirani kao neprijatelji države i opet smo pokazali dobru volju, ali u međuvremenu novi slučajevi ugrožavanja bezbednosti, novi kriminalni konkursi za sufinansiranje, pokazuje da je sve maska i da nema konkretnih pomaka što se tiče naše i bezbednosti i naših uslova za rad“, kaže v.d. predsednika NUNS-a Željko Bodrožić.

Istraživanja su pokazala da veliki broj konkursa za sufinansiranje lokalnih medija nije bio transparentan, i da se novac često delio ljudima bliskim vlastima. Brnabić kaže da u to ne može da se meša.

„To je stvar lokalnih samouprava, neki raspisuju neki ne, negde su dobro raspisani i nema primedbi, negde nisu i svi imaju primedbe, to je stvar lokalnih samourpava. I to je stvar decentrelaizacije Srbije“, navela je premijerka.

Ipak, novinari poručuju da je to itekako pitanje za državu, koja bi morala da obezbedi da svi mediji budu u istom položaju na tržištu i da svi imaju priliku da dobijaju sredstva kojima će moći dodatno da zaštite javni interes – transparentno, ravnomerno i fer. U suprotnom, ne samo da je ugroženo informisanje građana, nego i opstanak tih medija.

„I naša istraživanja pokazuju da je više onih koji su sprovedeni uz neki nivo zloupotreba i korupcije, pa bi bilo dobro da se sadašnja rešenja promene, tako da o novcu odlučuju nezavisne komisije“, kaže predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Okrugli sto u Beogradu bio je poslednji u nizu javnih rasprava o Medijskoj strategiji. Prema planu, sledi formiranje interresorne radne grupe koja će pripremiti izveštaj o tome šta je urađeno, kako bi finalna verzija Medijske strategije mogla da bude ponuđena na usvajanje u drugoj polovini aprila.