Vučić: Jeličić nije ništa slagao, napadi na njega su usmereni ka meni

Vesti 02. mar 201909:02 > 09:05
TANJUG/MSC/GUELLAND

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su odnosi sa Prištinom, kako vreme odmiče, sve gori. Vučić kaže i da su prištinske vlasti optužbama na račun Milana Radoičića želele da oslabe srpsku odbranu severa Kosova. Vučić je kazao i da predsednik opštine Brus nije ništa slagao kada je kazao da je napad na njega zapravo napad na predsednika.

„Poslednjih nekoliko dana i sve ono što se dešavalo u Prištini, Tirani, ali i svuda u svetu, pa čak i ovde u Beogradu, jasno govori koliko sam bio u pravu kada sam govorio da je svetlosnim godinama daleko dogovor između Beograda i Prištine“, kaže Vučić.

Vučić navodi da to nije našom krivicom i ističe da nije formirana Zajednica srpskih opština, da je Priština je uvela anticivilizacijske takse, što im je nacionalno pitanje – samo kako bi oštetili Srbe.

„Juče smo mogli da čujemo su svi albanski lideri protiv ideje razgraničenja“, rekao je Vučić.

Hašim Tači je rekao da je razgraničenje moguće samo „preko njega mrtvog“.

POVEZANE VESTI

„Oni time hoće da kažu ono što smo mi znali, da je politika zapadnih sila, njihova politika – da samo celovito Kosovo može da bude nezavisno Kosovo i juče smo dobili potvrdu i od Tačija za to – neverovatno je bilo samo poređati te izjave. Iste izjave Haradinaja, Tačija i mnogih iz Beograda koji su čak glumili patriote, protiv podele – a sve vreme su podržavali celovitost nezavisnog Kosova“, istakao je Vučić.

Sa druge strane, Vučić ukazuje na još jedan detalj koji ukazuje na širu akciju protiv Srbije i podseća da je Tači juče rekao da je proterao Milana Radoičića, funkcionera Srpske liste, sa Kosova.

Vučić ističe da nema crvene poternice za Radoičićem i da su rekli da su ga proterali jer žele da oslabe srpsku odbranu severa Kosova i da čekaju na trenutak povoljan za napad na Srbe na sever Kosova.

„To je način delovanja protiv Srba i žele da uzmu Srbe pod svoje skute – nađite Srbe da se tuku protiv Srba“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da mu je jedan od čelnih ljudi jedne zapadne obaveštajne službe saopštio da je pokušano kreiranje slučaja otvorenim laganjem da je Radoičić ubica.

Ponovio je da je zamolio Srbe da ne idu u kosovsku vojsku, čiji je cilj, kaže, proteriovanje Srba sa ognjišta.

„Pokaži nam tih 40 Srba, znamo gde su pritiskali“, rekao je Vučić, komentarišući Haradinajevu izjavu da se prijavilo 40 Srba u tu vojsku.

Izlazak Srba iz kosovskih institucija kao krajnja mera

Vučić smatra i da bi izlazak Srba iz kosovskih institucija bio krajnja mera, jer u tom slučaju Priština ne bi bila jedina odgovorna strana za ceo svet.

#related-news_0

„Mi svoju poziciju u svetu držimo dobro, ako izađemo iz institucija oni će reći da ni Beograd ne poštuje Briselske sporazume“, rekao je Vučić.

Kako kaže, u tom slučaju bilo bi jasno da sve što se radilo decenijama u postizanju mira ne postoji i da je otvoreno „bojno polje“.

Vučić smatra da bi trebalo sačekati 45 dana za tu odluku, da bi se videlo šta će Albanci da urade sa taksama i da se tek onda hladne glave donose nekakve mere.

O smeni predsednika opštine Brus

Lider Srpske napredne stranke izjavio je da je rukovodstvo te stranke razgovaralo s predsednikom opštine Brus Milutinom Jeličićem, kome se sudi zbog seksualnog uznemiravanja sekretarice, posle čega je on odlučio da podnese ostavku.

Vučić je rekao da je to bilo komplikovano pitanje za stranku, jer su u postojale dve struje, ali da je prevladao zahtev žena za smenom Jeličića.

#related-news_0

„Jutka je podneo ostavku i ostavljamo nadležnim sudskim organima da reše slučaj. SNS neće tolerisati nasilje, ali važno je da se vidi šta će reći nadležni organi, a ne da donosimo presude preko noći“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da Jeličić nije ništa slagao kada je kazao da je napad na njega, zapravo napad na predsednika.

„On nije slagao ništa, oni su kampanju vodili protiv mene“, rekao je Vučić ne precizirajući ko su „oni“.

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić podneo je ostavku i tom prilikom je kazao da se slučaj, zbog kojeg mu se sudi, dogodio pre nego što je postao član SNS i da se „koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića i za urušavanje SNS-a“.

Jeličića je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje, a trenutno je sudjenje u toku zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić.

Pre nekoliko dana u Brusu je isključen televizijski signal tokom emisije na televiziji Prva u kojoj je gošća bila upravo Marija Lukić.