Kancelarija za KiM: Ispisan grafit na kućnim vratima Srbina u Goraždevcu

Vesti 03. mar 201911:10 > 11:25
N1

Osobe maskirane fantomkama na kućnim vratima Milenka Dakića u Goraždevcu ispisale su grafit UČK, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Graft je ispisan sinoć oko ponoći, a iz Kancelarije zahtevaju od KFOR-a i policije da pojačaju prisustvo u toj srpskoj enklavi.

„Srbi u Goraždevcu i drugim delovima Kosova sve češće su na meti napada. Imajući u vidu da se taj brutalni pokušaj zastrašivanja dogodio samo dvadeset četiri sata pošto je u drugom delu sela ukradena steona krava Vesku Dašiću, zahtevamo od Kfora i policije da hitno pojačaju prisustvo u toj srpskoj enklavi“, navodi se u saopštenju. 

Kako se ističe, iskustvo govori da je radikalizacija političkih poruka Prištine uvek bila praćena porastom broja nacionalno motivisanih incidenata, tako da se „ni ovoga puta kriminalni i ekstremistički ispadi u Goraždevcu ne mogu posmatrati van konteksta sveopšte antisrpske histerije koju inspirišu nosioci najviših funkcija u Prištini“.

Iz kancelarije podsećaju da je u poslednjih nekoliko dana iz Prištine upućeno više ratobornih političkih poruka koje ne mogu biti shvaćene nikako drugačije nego kao otvorena pretnja čitavom srpskom narodu na Kosovu.

„Krajnje je vreme da međunarodna zajednica i njeni predstavnici najodlučnije reaguju pre nego što neodgovorno poigravanje Prištine sa stabilnošću regiona preraste u nešto mnogo opasnije i razornije!“, smatraju u Kancelariji.

Podsećaju da su državni zvaničnici Srbije „jasno i glasno poručili da naša država neće biti nemi posmatrač napada na srpski narod i da će umeti da odgovori na svaku eskalaciju nasilja koja bi dovela do masavnog ugrožavanja bezbednosti i života naših građana u pokrajini“.