Potpisnici Sporazuma sa narodom nastavljaju bojkot dok ne dođe do smene Gojković

Vesti 05. mar 201910:15 > 16:38
N1

Potpisnici Sporazuma sa narodom nastavili su bojkot rada Skupštine Srbije i na prvom redovnom prolećnom zasedanju novinarima su se obratili u holu pre početka sednice i saopštili da u radu Parlamenta neće učestvovati sve dok je na čelu zakonodavnog doma predsednica Skupštine Maja Gojković.

Takođe dodaju da nisu prisustvovali kolegijumu svih poslaničkih grupa sa predsednicom Parlamenta koji je jutros održan, ali da imaju informacije da je ona tamo rekla da je vladajuća većina spremna da „dozvoli debatu, odnosno obrazlaganje amandmana“, a poptredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić tim povodom kaže da su to „mrvice demokratije“, na koje oni ne pristaju.

Ujedno traže i smenu predsednice Skupštine, jer smatraju da nije moguće da postoji parlamentarna debata dok je ona na čelu Skupštine.

Umesto ulaska u salu, opozicioni poslanici su izašli ispred zgrade Skupštine, gde je povodom početka prolećnog zasedanja postavljena počasna garda Vojske Srbije, i na stepenicama razvili transparent „Jedan od pet miliona“.

N1

Najavljuju da će tokom dana u holu Skupštine ponovo organizovati, kako ga nazivaju, paralelni parlament, na kojem će obrazlagati i kritikovati zakone na dnevnom redu, ali da u salu neće ući.

U sali se nalaze poslanici SRS, koji na sebi imaju plave majice sa kratkim rukavima na kojima piše „Kosovo je zauvek Srbija“.

N1

Tri sata o dnevnom redu

Poslanici Skupštine Srbije danas su oko tri sata utvrđivali dnevni red prve sednice redovnog prolećnog zasedanja, ali ni opoziciji ni predstavnicima vladajuće koalicije nije prihvaćen nijedan predlog za dopunu dnevnog reda.

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), koji su na sednici nosili plave majce sa natpisom „Kosovo je zauvek Srbija“, predložili su više dopuna dnevnog reda, između ostalih, da se formira anketni odbor radi utvrđivanja činjenica u vezi sa ubistvom i političkom pozadinom ubistva Zorana Đinđića.

„Mi iz SRS od početka smo upozoravali da iza tog ubistva najverovatnije stoji Zapad i da među onima koji su mu bili najbliži treba tražiti nalogodavce i izvršioce. Među njegovim najbližim saradnicima su oni koji su najviše profitirali od njegovog ubistva“, rekao je poslanik SRS Nemanja Šarović.

Vjerica Radeta (SRS) predložila je da se dnevni red sednice dopuni Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika, navodeći da poslanici ne bi trebalo da raspolažu mandatima.

„Samo u ovom sazivu imamo poslanike koji su svoj mandat prošetali kroz najmanje tri stranke. Ovo zaista mora da se zaustavi ako se iskreno želi da se parlamentarna demokratija razvije i konačno počne da funkcioniše na nekom ozbiljnijem nivou“, rekla je Radeta.

Dopune dnevnog reda predlagali su i poslanici vladajuće većine, a Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke predložio je da se obrazuje anketni odbor Skupštine Srbije radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za „aferu vinogradi“ i imovinu bivšeg premijera Zorana Živkovića.

Rističević je naveo da je Živković danas na konferenciji za novinare rekao da u parlamentu sedi 100 bolesnih poslanika i naglasio da se sa tim ne slaže, pokazavši svoje lekarsko uverenje od 12. januara 2019. godine, koje je potpisao predstavnik komisije od pet lekara.

„Oni su ustanovili da sam sposoban, da sam sposoban čak i za držanje i nošenje oružja“, rekao je Rističević.

On je predložio i osnivanje anketnog odbora Skupštine Srbije radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za afere povezane sa bivšom pokrajinskom sekretarkom za sport i omladinu Marinikom Tepić zbog navodnog nenamenskog trošenja sredstava. Rističević je rekao da je Tepić „žena koja svima spočitava fašizam, a šeta sa Boškom Ljotićem, sa onima koji bi da streljaju, vešaju, siluju“.

On je rekao da je Tepić, kao pokrajinska funkcionerka, stekla stan od 200 kvadrata.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić predložio je formiranje anketnog odbora koji bi ispitao delovanje poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov, koju je nazvao „špijunom“, a lidera Narodne stranke Vuka Jeremića optužio je da je „deo kriminalne međunarodne grupe“.

Poslanik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković predložio je da se dnevni red sednice parlamenta dopuni predlogom novog zakona o povraćaju imovine i obeštećenju, čija je suština „pravičnost i prestanak diskriminacije“.

Aktuelni zakon ima niz manjkavosti i doveo je do diskriminacije. Suštinski problem kod tog zakona je izostanak supstitucije koja bi dovela do pravične nadoknade u imovini, ocenio je Gojković.