Izveštaj UN: Pritužbe uhapšenih na srpsku policiju, kažu da prete i pištoljima

Vesti 05. mar 201917:57 > 18:03
N1

Specijalni izvestilac UN Nils Melcer polovinom februara objavio je Izveštaj svedočenja o mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju i kažnjavanju, koja je zabeležio tokom posete Srbiji u novembru 2017. godine.

Detalje izveštaja specijalnog izvestioca danas su predstavile organizacije koje se bave ljudskim pravima.

Šamaranje, šutiranje, prebijanje pendrekom, pretnje pištoljima to su sredstva kojima je policija, prema tvrdnjama pritvorenika, od njih izvlačila priznanja.

POVEZANE VESTI

„Primili smo brojne pritužbe na zlostavljanje od strane policije. Pre svega, kada su u pitanju hapšenja i saslušanja. Prema primljenim navodima, pritvorenici tvrde da su bili prinuđeni da potpišu priznanja, a i da priznaju veći broj krivičnih dela, koja, kako navode, nisu počinili“, rekao je Nils Melcer.

Melcer je u svom izveštaju o zlostavljanju i mučenju naveo da srpsko tužilaštvo mora biti aktivnije, pošto u nekim slučajevima, tužioci bukvalno prepuštaju da podatke za istragu prikupljaju policajci iz iste stanice, u kojoj radi i optuženi policajac.

Specijalni izvestilac ocenjuje i da u Srbiji vlada klima nekažnjivosti.

„Kada vlada klima nekažnjivosti vi praktično imate situaciju da policijski službenici deluju na zabranjen način, sa svešću da neće snositi posledice“, objašanjava Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Specijalni izvestilac je tokom posete Srbiji obišao i dve ustanove socijalne zaštite za osobe sa psihosocijalnim invaliditetom. U izveštaju navodi da je, osim nedostatka osoblja, primetio i da se ženama prisilno prepisuju kontraceptivna sredstva.

A šta se dogodi sa ženama koje, ipak, zatrudne u tim okolnostima, zabeležila je Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S).

„Imali smo intervju sa jednom od korisnica koja je prijavila da je bila trudna i da je jednog dana odvedena na nešto što je trebalo da bude rutinski lekarski prekled, sledeće čega se seća je da joj je, kad se probudila iz anestezije rečeno da je izvršena kiretaža nad njom“, kaže Lazar Stefanović iz te inicijative.

Da bi se ostvario napredak, izvestilac Ujedinjenih nacija zaključuje, kada je u pitanju bilo kakav oblik zlostavljanja –  državni organi i institucije moraju imati nultu toleranciju.