Potpredsednik Srpske liste uporedio Milana Radoičića sa Milošem Obilićem

Vesti 07. mar 201914:03 > 14:07
Tanjug/Filip Krainčanić

U Kosovskoj Mitrovici održan je protest protiv “anticivilizacijskih taksi, političkog progona, montiranih poternica, pokušaja otimanja Trepče i gušenja prava Srba na KiM”, kako su ga juče iznenada najavili student prorektor i odbornik Srpske liste u opštini Severna Mitrovica Nemanja Biševac i direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović.

Protest je obeležila podrška predsedniku Aleksandru Vučiću i teške reči na račun srpske opozicije, Albanaca i zapada, javlja KoSSev.

Protest je održan nekoliko sati pred najavljeni treći po redu protest „Jedan od pet miliona“ u Kosovskoj Mitrovici i to upravo protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića.

Ovo je drugi put da se uoči protesta „Jedan od pet miliona“ u Kosovskoj Mitrovici, posle višemesečne pauze organizuje protest rukovodilaca institucija.

Iako izuzev poziva funkcionera Srpske liste, a u svojstvu studenta prorektora, građanima da se pridruže protestu, Srpska lista nije zvanično ni obavestila ni pozvala građane da se pridruže, najistaknutiji lideri ove političke opcije govorili su na ovom mitingu.

Potpredsednik Srpske lista i poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić rekao je da su sečetiri meseca nakon uvođenja anticivilizacijskih i antisrpskih taksi, mnogi sa one strane mosta nadali da ćemo pasti na kolena„.

Ta očekivanja su, kako je rekao, bila uzaludna jer su danas imali priliku da nas vide, nikad jače, složnije i odlučnije u nameri da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima„.

Poručio je da će Srbi nastaviti da čuvaju Trepču, a među napadima na srpski narod u prvi plan je istakao takse i „lažnu optužnicu“ protiv svog kolege Milana Radoičića.

„Počeli su tako što su uveli takse, nakon toga su počeli sa montiranjem lažnih optužnica protiv svih onih koji nisu bili spremni da pognu glave pred njihovim pretnjama. Među njima je i potpredsednik Srpske liste, Milan Radojičić. Oni moraju da shvate, bilo da se neko zove Miloš Obilić, Milan Radoičić, Goran, Dragan, nebitno je ime, svi smo odlučni u nameri da ostanemo i opstanemo, jer branimo ovo malo parče slobode koju su nam ostavili naši preci“, kazao je Simić.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović izneo je u svom govoru niz ružnih reči na račun opozicije – „jadnog novinarčića – komentatora“ koji hoće da Srbi „kleče u Prištini“, a srpskog predsednika da „iseli iz Srbije“, „izopačene braće nazovi glumaca“ – Sergeja i Branislava Trifunovića, optužujući ih za narkomaniju, izdaju i „uriniranje po srpskim grobljima“.

„Vazali, sateliti, klimoglavci, seirzi, poltroni, špijuni, plaćenici, izdajnici, veleizdajnici“, nabrojao je lekar i prvi čovek zdravstva Kosovske Mitrovice, one koji hoće da stvore uslove da Srbija prizna Kosovo, a onda, kako je rekao, da stvore uslove otcepljenja Sandžaka, ali je i dodao da za njih nije imao „dovoljno živopisnu reč“.

Na kraju govora Milan Ivanović je preneo informacije iz kabineta predsednika o tome da „država stoji bezrezervno uz Srbe“, da Predsednik „neće dozvoliti nikakvu kosovsku Oluju“, i izlistao investicije ulaganja srpske vlade.