Gimnazijalci Desete rešili da rade i zarade za drugare koji nemaju za ekskurziju

Vesti 07. mar 201917:25 > 18:56
N1

Đaci jednog odeljenja Desete beogradske gimnazije preko noći su postali hit na društvenim mrežama. Za to je zaslužna humanitarna akcija koju su osmislili zajedno sa razrednom kako bi prikupili dovoljno novca da u septembru i oni đaci koji to ne mogu da priušte odu na matursku ekskurziju.

Na Fejsbuku su objavili oglas u kome nude svoja znanja i veštine kako bi zaradili sumu koja njihovim drugarima nedostaje.

Kada su sumirali ponude za matursku ekskurziju rezultat je bio: šestoro učenika nema novca za to putovanje. Na inicijativu razredne učenici III/1 Desete beogradske našli su rešenje – da sumu koja nedostaje zarade svi zajedno. 

„Kada nam je to rekla prvo je bilo samo da se svi slažemo, i to kad se malo sleglo posle nekoliko dana, počeli smo da odlučujemo kako će koji posao da ide, ko će šta da radi“, kaže učenica Emilija Anđelković.

Ponuda se ovog utorka pojavila na Fejsbuk profilu razredne Dragane Možek, i od tada je podeljena više od 13 hiljada puta. Gimnazijalci su spremni da raznose poštu, ručkove i kafe, čuvaju decu i drže časove osnovcima, prave ketering za proslave, a kako se navodi, 13 sedamnaestogodišnjih rmpalija, spremno je i na fizičke poslove. Zainteresovani su ih već kontaktirali.

„Stvarno imamo već dosta ponuda. Razredna ne može da stigne ni da odgovori na sve te pozive. Mi se trudimo, pošto nas ima 32 u odeljenju, a imamo toliko poslova, gledamo da ih uskladimo sa vremenom“, kaže učenica Tamara Kukolj.

„Uglavnom se dosta ljudi javilo za ketering, i tu hranu, zato što to verovatno svima treba, zatim one fizikalije, što je muški posao prenošenje, rasklapanje nameštaja i slično. I naravno, svako kome treba neka pomoć ili ima neku ideju mi smo tu“, kaže Emilija Anđelković.

Spremni su da se angažuju na svim poslovima koji ne zahtevaju više od četiri sata dnevno kako bi stigli da ispune sve školske obaveze. Ideja je da novac ne traže kao pomoć, već zarade, kako bi naučili da ga cene.

„Mi se slažemo sa razrednom, jer je potrebno da mi steknemo neke radne navike, a ne samo da nam dođe na gotovo. Treba sami da shvatimo da nije ništa lako dobiti, ni 200 dinara nije lako zaraditi, već da treba da se potrudimo za nešto što upravo i radimo“, kaže učenica Sara Višekruna.

Prvi korak ka cilju, a to je matursko putovanje za Prag, Drezden i Beč, uspešno su savladali. Ukoliko tokom narednih šest meseci zarade više novca nego što im je potrebno, spremni su da pomognu i drugarima iz drugih odeljenja.