Sporazum sa narodom potpisalo više od 107.000 građana

Vesti 07. mar 201917:57 > 17:59
Tanjug/Zoran Žestić

Sporazum sa narodom do sada je potpisalo više od 107 hiljada građana, objavljeno je posle sastanka potpisnika tog dokmenta i organizatora protesta "Jedan od pet miliona".

Na sastanku koji je održan u Beogradu dogovoreno je da se formiraju zajedničke radne grupe koje će činiti različiti stručnjaci sa ciljem definisanja politika i predloga zakona koji proizilaze iz teksta Sporazuma sa narodom.

„Kao prioriteti, razmatraće se lustracija, ispitivanje porekla imovine i uvođenje specijalnog tužilaštva za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem“, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je i da se aktivno radi na konkretizaciji predloga vezanih za izmenu izbornog zakonodavstva, kao i utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera sa ciljem prekida prakse negativne selekcije, zatim na poštovanju prava na lokalnu samoupravu u skladu sa Evropskom poveljom i obezbeđivanju uslova za nezavisan rad sudstva na svim nivoima.

Organizatori protesta i potpisnici dokumenta saglasili su se da će raditi na uspostavljanju „stvarnog“ socijalnog dijaloga koji će garantovati zaštitu prava radnika i obeštećenje svih oštećenih građana, kao i osposobljavanje Državne revizorske institucije da u punom kapacitetu kontroliše trošenje budžetskih sredstava.

Na sastanku je dogovorena i jednočasovna blokada Javnog servisa 9. marta.

„Ovo je direktna posledica ignorisanja zahteva za profesionalno izveštavanje koji su direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku informativnog programa Nenadu Lj. Stefanoviću ispostavili učesnici protesta pre više od mesec dana“, navedeno je u saopštenju posle sastanka.