Vojinović o presudi Miškoviću: U nekim trenucima delovalo da će biti oslobođen

Vesti 08. mar 201918:10 > 18:10
N1

Milica Vojinović, novinarka KRIK-a koja je pratila suđenje Miroslavu Miškoviću, kaže da joj je u nekim trenucima izgledalo da je bila očekivana drugačija, možda i oslobađajuća presuda, jer se stekao utisak da je odbrana dominirala u sudnici.

„Oni su otpočetka tvrdili da nije bilo poreske obaveze, da nije trebalo da plate porez po tadašnjem zakonu, dovodili su različite svedoke koji su svedočili u njihovu korist. Sudija je rekla da je očekivala više od svedoka i da su oni izneli svoj stav a ne profesionalno mišljenje“, kaže Vojinović.

Podsetimo, Veće Specijalnog suda u ponovljenom postupku je osudilo predsednika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića na dve i po godine zatvora, njegovog sina Marka na godinu dana kućnog zatvora, a vlasnika Nibens korporacije Mila Đuraškovića na četiri godine i tri meseca.

Govoreći o nedolasku Miroslava Miškovića na izricanje presude, ona navodi da je njegov advokat rekao da Mišković nije došao jer je, kaže, predviđao šta će se dogoditi.

Svi osuđeni, podseća novinarka KRIK-a, sada imaju pravo na žalbu.

„Jedina razlika je što Apelacioni sud ne može da vrati suđenje na početak, ukoliko presuda Apelacionog suda bude oslobađajuća, onda može da bude još jedna žalba“.

Ceo proces je trajao šest godina, a, navodi Vojinović, mnogo stvari je uticalo na dužinu.

„Došlo do promene sudskog veća, apelacija je nakon prve presude odlučivala godinu dana, nažalost u pravosuđu nije neuobičajeno da toliko traju procesi“. 

Podsetimo i da je prvostepenu presudu komentarisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Vučić je svaku veću odluku u ovom procesu komentarisao javno, posle hapšenja je komentarisao da nema nedodirljivih, da se vlada bori protiv korupcije, komentarisao je i presudu Apelacionog suda“.