Živković: KC Pančevo neće dobiti ime po Glogovcu jer nije dovoljno "njihov"

Vesti 12. mar 201909:19 > 09:23
N1

Novinar portala PančevoSiTi Nenad Živković, koji je nakon govora koji je održao na protestu u Pančevu izložen uvredama lokalne televizije, rekao je da nije prvi put da ga predstavnici lokalne vlasti napadaju. Naglasio je i da Kulturni centar Pančeva, iako je najavljeno, neće dobiti ime po glumcu Nebojši Glogovcu, jer on "nije dovoljno njihov".

Nenad Živković izložen je brutalnim napadima lokalne televizije. Nakon što je govorio na četvrtom protestu „1 od 5 miliona“ u svom gradu, a nedelju dana pre toga i u Kovinu, televizija Pančevo je u nekoliko priloga za njega, između ostalog, navela da je u pitanju osoba „kojoj je nadimak Smrad“, „lokalni kafanski besposličar“, „separatista i zagovornik Vojvodine Republike“ i „saradnik inostranih špijuna“.

„Njima je zasmetalo što sam na tom pretestu ja njih poimence prozvao i ukazao na greške, pri čemu sam svakom od njih nadenuo šaljiv, ali ne i uvredljiv naziv…Pa sam gradskog većnika nazvao ‘Mikinim sestrićem’, jer on jeste sestrić Mike Aleksića, direktora Kulturnog centra nazvao sam ‘Šumar’ jer upravlja šumskom kućicom, direktor Turističke organizacije često za potrebe raznig mitinga koristi dron, pa sam ga nazvao vozač drona. Problem je što diktatura ne ume da še sali, jer da je duhovita, ne bi bila diktatura“, kazao je Živković u Novom danu.

POVEZANE VESTI

Zanimljivo je, kaže, što je čitava kampanja protiv njega otišla korak dalje.

„Smišljena je s ciljem da mene diskredituje, jer je Pančevo mali grad, ali ima za cilj da neki lakoverni sugrađanin pomisli da je možda patriotski čin da prebije nekog poput mene“, kaže Živković.

Pančevački novinar kaže da je „krajnje vreme da se naviknemo da je različitost unutar jednog demokratskog korpusa, normalna stvar. Pa zamislite na šta bi ličilo ako svi isto mislimo, svi navijamo za jedan klub“.

„Problem je što smo mi bili u kultu podaništva nekoliko decenija u prošlom veku, ali plašim se da je ta osobina mnogo temeljnija“, dodao je gost N1.

Slučaj Glogovac – gradski skandal prve vrste

Mediji danas pišu da, iako se najavljivalo da bi Kulturni centar Pančeva mogao da ponese ime Nebojše Glogovca, to se na kraju nije desilo, jer takav predlog nije ni podnet u formalnom smislu.

„To je gradski, ali i nacionalni skandal prve vrste. Kada je Nebojša Glogovac umro, tadašnji gradski većnik za kulturu, kojeg ja zovem ‘Mikinim sestrićem’, najavio da je na hitnom sastanku s gradonačelnikom, doneta odluka da Kulturni centar ponese naziv preminulog glumca, međutim, to se nije desilo, a i neće, iz političkog, da ne kažem, politikanskog razloga, jer Glogovac nije dovoljno njihov, bio je čak na suprotboj strani“, kazao je Živković.

To što je bio veliki glumac, dodaje, ipak nije dovoljno veliki razlog za gradske vlasti.

Prema rečima Živkovića, vladajuća elita je uspela „vrlo suptilnim nitima“ da podeli društvo.

Nebojša Glogovac preminuo je 9. februara 2018. u 49. godini života posle kraće bolesti.

Potrebna „nenasilna radikalizacija protesta“

Govoreći o protestima, Živković kaže da je dogovor jedno od važnih pitanja na tim protestima.

„I ovaj protest ‘Jedan od pet miliona’, kao i svaki drugi protest, ima svoju unutrašnju dinamiku i bilo bi u redu da postoji prirodni tok. Nema smisla da se oni otegnu u nedogled, da dođe letnja pauza, ali s druge strane, ne može se nista ni forsirati“, kaže Živković.

Dodaje da je potrebna „nenasilna radikalizacija protesta“, koja bi podrazumevala neki vrstu „dekonstrukcije institucija lojalnim tom mehanizmu zloupotrebe“.

„Institucije ne da ne rade svoj posao, nego su i ljudi unutar njih postavljeni da bi opstruirali njihov rad“, kazao je.