Policija iz zgrade RTS izvodi građane

N1

Građani su tokom protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu blokirali ulaz u RTS, a jedan deo njih je, predvođen liderom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem, ušao je u prostorije javnog servisa. Obradović kaže da je Dragan Bujošević odbio zahtev da se organizatori vanredno uključe u program RTS. Policija je oko 21.30 počela da izvodi ljude.

Pripadnici Žandaremerije su oko 21.30 ušli u zgradu Radio televizije Srbije i počeli da izvode ljude. Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je građane ispred RTS da se mirno raziđu, a lidere SZS da, kako je rekao, odmah prekinu sa nasiljem i pretnjama novinarima. Prekršajno i krivično će odgovarati svaki čovek koji je činio nasilje, rekao je Stefanović tvrdeći da se ono večeras desilo u zgradi RTS i da su neki novinari, navodno, pretučeni. Boško Obradović je rekao da je sve laž.

Nakon toga je prvo u dvorište RTS-a ušla jedna grupa pripadnika Žandarmerije, a potom i u samu zgradu gde se nalaze učesnici protesta „Jedan od pet miliona“.

Nekoliko minuta kasnije oni su počeli da izvode građane koji su bili u zgradi. Građani negoduju i viču „Uhapsite Vučića“.

Načelnik beogradske policije Milan Stanić rekao je liderima opozicije da napuste zgradu Radio televizije Srbije.

„Ne terajte nas da vas iznosimo, kao ove dole njih 150“, rekao je Stanić i dodao da je dobio naređenje od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih izbace iz zgrade. Obradović je potom kazao da oni neće napustiti RTS.

Građani su doneli montažne ograde i kliznu kapiju do dvorišta RTS kako bi zatvorili ulaz.

Skandiraju i „Sram vas bilo“.

Izveli su Dragana Đilasa, a Boško Obradović sedi na podu. Vuku ljude za ruke i noge i iznose ih iz zgrade.

Obradović: Bujošević poslao sms – „nemojte ništa dozvoliti u 21h će ih izbaciti“

Jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović rekla je prethodno da ne vrše pritisak već traže objektivno informisanje. Ona je dodala da ima informacije da je napadnuta jedna osoba, a da je policija legitimisala pojedine građane.

„Nemojte da je neko slučajno napravio neku štetu. Razgovaramo sa gospodinom Zoranom Stanojevićem, tražimo uključenje u program“, poručio je na početku Boško Obradović. A nedugo zatim je naveo da je, upravo, svojim očima u telefonu Zorana Stanojevića pročitao poruku generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića u kojoj je, navodno, stajalo: „Nemoj ništa dozvoliti, u 21h će ih policija izbaciti iz zgrade, boli me uvo za njih“. Zato i tražimo njegovu ostavku, dodao je. On tvrdi da je Bujošević to dogovorio s Vučićem. Zamolio je ministra unutrašnjih poslova da policija ne reaguje. „Upozoravam Vučića i Stefanovića da se ne igraju s narodom, a građane pozivam da dođu, večeras ćemo osloboditi RTS“, rekao je Obradović. Šta je problem da prime da gostuju organizatori dva minuta u Dnevniku 2, Dnevniku 3, rekao je.

„Ostajemo ovde i nećemo dozvoliti da Aleksandar Vučić sedam godine laže ovaj narod. Veliki lažovu došao ti je kraj, od večeras nema više laži, od večeras će RTS opet biti slobodna“, poručio je Obradović.

Na društvenim mrežama se pojavili snimci da u RTS ulazi Žandarmerija – ulaz iz Takovske.

Protest pratite UŽIVO putem Fejsbuk stranice N1:

Obradović je prethodno rekao da mole tri meseca da se pojave u programu, ali da se to nije desilo. Predstavnici obezbeđenja stali su uz svoj narod i pustili narod, naveo je i dodao – nećemo da rušimo, da krademo. „Tražimo malu stvar – vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici“, rekao je lider Dveri. Istakao je da nakon toga odmah izlaze, da će lično proveriti da li su svi izašli. Kaže da su ih pojedini zaposleni dočekali sa dobrodošlicom. Došli smo po naše pravo da znamo sve, i nećemo izaći dok ne dobijemo gostovanje, naveo je za N1.

Načelnik beogradske policije pojavio se u zgradi i kazao Obradoviću da policija ne želi da upotrebi silu prema građanima, ali da neće dozvoliti ugrožavanje zgrade ili napad na zaposlene javnog servisa. On je apelovao na Obradovića da izađe iz zgrade, kako bi se „spustila lopta“.

On je rekao i da je previše ljudi u malom prostoru i zamolio ih, zbog bezbednosti ili opasnosti od požara, da izađu.

Organizatori kažu da su tu da bi pružili podršku radnicima, koji ne smeju da ih puste u Dnevnik. „Puste nas dva minuta, bez pominjanja govornika“, navela je jedna jedna od organizatorki koja se obratila megafonom. „Želimo da se naš glas čuje uživo, i želimo pet minuta u Dnevniku i da date isti prostor, jednak, svim političkim predstavnicima“, dodala je.

Unutra je ušao i jedan od lidera SzS Dragan Đilas. On je naveo da nijedan incident nije zabeležen. Policija do sada nije intervenisala, imali smo male probleme na ulazu što smo rešili, dodao je. Đilas je rekao da je razgovarao s policijom i da su dobili obećanje da se ništa neće desiti. Sa demonstrantima u zgradi je i poslanica Marinika Tepić, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, lider DS Zoran Lutovac…

https://www.instagram.com/p/BvFOOdthFgh/

Demonstranti su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu i kažu da će tu ostati dva sata, a organizuju i „Dnevnik slobodne Srbije“. Reporterka N1 javlja da se može videti da su svetla u zgradi RTS pogašena, da svetle ona iza prozora par prostorija na poslednjem spratu.

Na protestu je, pre šetnje, govorio potpredsednik Narodne stranke i dramaturg Siniša Kovačević, koji je rekao da Beograđani žive u Ludogradu u kom se Nova godina slavi od avgusta marta. Jedino rešenje za Kosovo je da Vučić ode, naveo je Kovačević. On je građane pozvao ne u šetnju, već u „marš do slobode“. Građani nose transparente „Hoćemo drveće, nećemo gondolu“, „Šetamo za zdraviju prirodu i društvo“…

Kolegijum Radio-televizije Srbije ocenio je ranije da blokadom zgrade RTS-a organizatori „prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom servisu“. Na to je odmah zatim stigao odgovor organizatora protesta, koji su naveli da tonije pritisak na zaposlene, već na rukovodstvo javnog servisa.

Podsećamo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

N1

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani. Ovo je 15. nedelja izlaska na ulice.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović podnesu ostavke. Prošle nedelje je održana tzv. blokada RTS, a ispred zgrade je organizovan Dnevnik slobodne Srbije.

N1

Sa protesta je ranije zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara. Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana. Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima „Sporazum sa narodom“ odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

N1

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim gradovima u Srbiji, među kojima su Novi Sad, Niš, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola, Kraljevo, Leskovac, Valjevo, Jagodina, Knić, Subotica…