Infrastruktura Železnice: Lopovi kradu sigurnosne kamere, signalizaciju, branike

Vesti 20. mar 201914:33 > 14:36
Pixabay

Na novom putnom prelazu Pijaca, u Mladenovcu, lopov je ukrao sigurnosnu kameru, a nedaleko odatle, na putnim prelazima u Ratarima i Rabrovcu, više puta su ukradeni znaci drumske signalizacije, upozorila je Infrastruktura železnice Srbije.

Na novoizgrađenom putnom prelazu „Pijaca“ u Mladenovcu, koji je pre samo dvadesetak dana pušten u rad, lopov je tokom noći ukrao video sigurnosnu kameru tako što je obukao radno odelo, popeo se na reflektorski stub, skinuo je i odšetao sa mesta kradje, uradivši to za desetak minuta.

Međutim, nije znao da ga snima još jedna sigurnosna kamera na ovom putnom prelazu.

Bez sigurnosnih snimaka sa novog putnog prelaza, u čiju su modernizaciju uložela velika sredstava, ne može se tu na pravi način pratiti stanje bezbednosti železničkog i drumskom saobraćaja, saopšteno je.

Povodom krađe drumske signalizacije u mestima Ratari i Rabrovac, navedeno je da se opština Smederevska Palanka, kao upravljač putne infrastrukture, maksimalno trudi da nove saobraćajne znakove na putnim prelazima postavi u što kraćem roku, ali čim to učine, preko noći ih lopovi ponovo ukradu.

Zato će se na ovim putnim prelazima postaviti reflektorsko osvetljenje i video nadzor.

U okviru sveobuhvatne modernizacije železničke infrastrukture u Srbiji, povećanju bezbednosti na putnim prelazima daje se veliki značaj, samo u proteklih godinu dana automatizovano je 14 putnih prelaza u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Međutim, kako je napomenuto, ukoliko nesavesni vozači svakodnevno lome branike, a lopovi kradu sigurnosnu opremu, takvi napori ne mogu dati željene efekte.