Proizvođači duvana protestovali ispred Osnovnog suda u Nišu

Vesti 28. mar 201915:22 > 15:25
Shutterstock/ilustracija

Proizvođači duvana sa područja Leskovca i Niša okupili su se ispred zgrade Osnovnog suda u Nišu nezadovoljni presudama u sudskim sporovima koje već 15 godina vode sa kompanijom "Filip Moris".

Proizvođači duvana tužili su „Filip Moris“ zbog jednostranog raskida desetogodišnjeg ugovora o proizvodnji duvana i podele semena duvana zaraženog virozom, a ta američka kompanija tužila je proizvođače duvana za neplaćanje rata za isporučenu mehanizaciju, semena, đubriva i ostali repro-materijal.

Proizvođači zahtevaju da svi sporovi u sudovima budu okončani na isti način, jer sada pojedine sudije presuđuju u njihovu korist, a pojedine u korist kompanije „Filip Moris“, zbog čega proizvođači dobijaju presude po kojima moraju da plate toj fabrici više stotina hiljada dinara, čak i milionske iznose.

Predsednik Udruženja proizvođača duvana Miroljub Rakić podsetio je da su nevolje proizvođača duvana počele još 2004. godine kada su proizvođači ugovorili proizvodnju sa „Filip Morisom“, ali nisu mogli da proizvedu duvan, jer seme koja im je ta kompanija dala bilo zaraženo.

„Već 2005. godine „Filip Moris“ je jednostrano raskinuo ugovore sa svim proizvođačima duvana na području Niša i Leskovca, a bilo nas je u to vreme oko 11.000. U to vreme mi smo imali ugovore na deset godina, zaključene sa Duvanskom industrijom Niš. Imali smo i obavezu da proizvodimo duvan, jer je većina nas nabavila preko Duvanske industrije mehanizaciju koju je trebalo kroz sušeni duvan da otplatimo“, rekao je Rakić.

On je kazao da je Vrhovni kasacioni sud najpre 2011. godine, a potom i 2018. godine zauzeo stav da svi proizvođači imaju pravo da proizvode duvan za vreme trajanja ugovora, i po tom osnovu proizvođačima sleduje obeštećenje, međutim taj stav nisu poštovale sve sudije Osnovnog i Apelacionog suda.

„Mi smo se zbog toga obraćali svim mogućim institucijama u zemlji. Tražili smo pomoć i Borisa Tadića kad je bio predsednik, a sada od Vučića. Spremni smo da protestujemo ispred Ministarstva pravde, ukoliko se naš problem ne reši“, istakao je Rakić.

Proizvođač duvana iz Doljevca Radivoje Aleksić kazao je da proizvođači traže da im se omogući rad kako bi kroz gotov proizvod mogli da izmire dugove prema „Filip Morisu“.

„Već 15 godina nama je uskraćeno pravo da proizvodimo duvan, a to pravo imaju sve vreme proizvođači duvana u Vojvodini i u Vranju. Duvan je akcizna roba i može da se sadi samo sa zaključenim ugovorom sa firmom koja za to ima licencu, a „Filip Moris“ sa nama te ugovore ne zaključuje poslednjih 15 godina“, rekao je Aleksić.

Okupljeni su upozorili da su proizvođači kojima stižu presude po kojima treba da plate „Filip Morisu“ naknadu za dobijenu mehanizaciju u opasnosti da ostanu bez kuća i imanja, jer nemaju prihode kojima mogu da otplate dugove koji sa kamatama dostižu i milion dinara.