NDNV: Nove pretnje smrću Dinku Gruhonjiću

Vesti 30. mar 201913:51 > 13:56
N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da su programskom uredniku tog udruženja, nastavniku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću ponovo, "po ko zna koji put po redu", upućene pretnje smrću.

„Srešće te jednom jedan Srbin koji voli svoj narod na ulici. Ono što bude usledilo tada će pisati u novinama“ i „Presudiće ti na ulici jedan Srbin koji voli svoj narod“, napisao je anonimni komentator ispod Gruhonjićevih tekstova koji se nalaze na njegovom blogu dinkogruhonjic.blogspot.com, a prenosi NDNV.

U saopštenju se navodi da će NDNV o pretnjama obavestiti nadležne organe i da će podneti krivičnu prijavu. 

„Nadamo se da će ovaj put nadležni organi zaista preduzeti ozbiljne korake i otkriti počinioce, odnosno da će se konačno prekinuti praksa nekažnjavanja nasilnika za pretnje smrću koje upućuju“, piše u saopštenju. 

Dodaje se da je reč o nastavku dugogodišnjih pretnji koje se upućuju ne samo Gruhonjiću i NDNV-u, već i svim profesionalnim novinarima i medijima u Vojvodini i Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa kodeksom. 

„Te pretnje su u poslednje vreme ponovo učestale, naročito nakon etiketiranja i targetiranja profesionalnih novinara i medija od strane najviših državnih i partijskih zvaničnika. NDNV apeluje na domaću i međunarodnu javnost da reaguju“, navodi se u saopštenju.