Tomas Kantrimen: Ideja promena granica nije rešenje za 21. vek

Vesti 02. apr 201910:55 > 11:01
N1

Ideja promena granica za sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nije rešenje za 21. vek, za međusobne probleme, ocenio je bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen.

On je u intervju za radio Slobodna Evropa rekao da je odluka o postizanju sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije stvar te dve strane, te da to nije odluka na koju Sjedinjene Američke Države imaju pravo veta, a da su mnogi posmatrači na Balkanu uznemireni koje sve negativne posledice može imati promena granica.

„To može da vodi do rasprave da li granice treba da budu po etničkim linijama kao u zemljama kao što su Severna Makedonija ili Bosna i Hercegovima i to bi bila formula vraćanja na etničke sukobe i destabilizaciju regiona. Zato, mislim, da novo dizajniranje granica između Kosova i Srbije nije odgovor za 21. vek za međusobne probleme koje imaju“, kazao je Kantrimen.

Kantrimen je kazao da ne zna kako bi trebalo da se izađe iz sadašnje blokade dijaloga između Kosova i Srbije, a prema njegovoj oceni lideri Kosova i Srbije daju izjave koje su više orijentisane na buduće izbore i unutrašnje izazove nego što su usredsređeni na pregovore o teškim međusobnim pitanjima.

„Ja sam ubeđen da potencijalno postoji put napred kada će dvojica lidera raditi na nekoj ideji koja bi vodila napred koja bi obezbedila da dve zemlje, Kosovo i Srbija budu jaka multietnička društva. Ali kako prevazići ovu blokadu unutar dve zemlje za sada nemam odgovora“, kazao je on.

Ocenio je da takse od 100 odsto za uvoz srpske robe i robe iz Bosne i Hercegovine na Kosovo nije korisna odluka.

„To ne stvara uslove za suštinski dijalog između Prištine i Beograda. Ja se nadam povratku dijalogu umesto odluka jednih protiv drugih“, kazao je Kantrimen, koji je sada direktor Borda Asocijacije za kontrolu naoružanja.