Haradinaj smenio ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

Vesti 09. apr 201913:59 > 14:10
N1/arhiva

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj doneo je odluku o razrešenju ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića.

Nakon što je, u prilogu Glasa Amerike, ukazano na činjenicu da je zamenica kosovskog ministra pravde Vesne Mikić razrešena dužnosti zbog svog stava o NATO bombardovanju, ali da zbog sličnih stavova nije bilo reakcija na izjavu ministra Todosijevića, Haradinaj je danas razrešio dužnosti i ovog ministra iz redova Srpske liste, prenosi KoSSev.

POVEZANA VEST

„Ne može se tolerisati takav govor mržnje u ministrovim izjavama. Besmisleno je da danas jedan od naših kolega pokazuje toliko neznanja, mržnje i vređa žrtve Račka, kao i druge žrtve Miloševićevog režima, i prihvata i odobrava teror ovog režima. To nije opravdano. U vladi koju vodim, neće biti mesta za bilo koga ko na bilo koji način vređa druge na etničkoj, rasnoj, verskoj ili drugoj osnovi, niti one koji nameravaju prihvatiti takve politike. Odluka stupa na snagu odmah“, naveo je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu, a prenosi KoSSev.

Todosijević je na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu izneo svoj stav o tome.

„Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovu i Metohiju“, rekao je tada Todosijević.

KoSSev podseća da je početkom februara smenjen ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo.

Kancelarija za KiM: Haradinaju potrebni poslušni Srbi

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je smenom Todosijevića, Haradinaj „potvrdio da su njemu potrebni isključivo poslušni Srbi, koji će privremenim institucijama u Prištini davati privid multietničnosti“.

Kancelarija je navela da je „na taj način Haradinaj pokazao da se srpskom narodu na Kosovu kontinuirano uskraćuju ljudska i politička prava, kao i pravo na istinu i sopstveno mišljenje“.

„Međutim, Haradinaj i njemu slični moraju da shvate da Srbi nikada neće prestati da stvari nazivaju pravim imenom i da će za njih agresija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju uvek biti agresija, a da će zlodela albanskih ekstremista pamtiti i ove i buduće generacije kao zločine kojih se gnuša sav civilizovani svet“, navodi se u saopštenju i dodaje da će Haradinaj pronaći „još nekog privatnog Srbina koji će biti fikus u njegovoj vladi i da takav Srbin neće imati legitimitet i podršku ni srpskog naroda na Kosovu, niti Republike Srbije“.

Srpska lista: Nastavak pritisaka

Srpska lista saopštila je povodom smene Todosijevića, da se nastavljaju pritisci albanskih lidera na srpski narod i Srpsku listu, javlja RTK2.

„Odluka da se zbog izrečene istine smeni ministar Ivan Todosijević, najbolji je dokaz da Priština nije spremna da se suoči sa prošlošću, ali i sa odlučnošću članova Srpske liste da uvek i na svakom mestu brane srpske nacionalne interese i podsećaju na stradanje srpskog naroda“, navode iz Srpske liste.

Kako su u saopštenju ocenili, napadi na člana predsedništva Srpske liste Ivana Todosijevića, kao između ostalog i na Vesnu Mikić i Nenada Rikala, pokazuju nažalost i spremnost pojedinaca „da zarad šake evra izdaju svoj narod i potkazuju najbolje među sobom“.

„Istina, nas bi više zabrinulo da naše predstavnike u Prištini tapšu po ramenu, nego što ih zbog vernosti prema svom narodu i svojoj državi smenjuju“, navode iz Srpske liste.

Iz Srpske liste poručili su međunarodnoj zajednici da su smene njihovih članova primer etničke netrpeljivosti, kršenja ljudsih prava i uvođenja verbalnog delikta, kao i pokušaj da se umesto legalnih srpskih predstavnika „iza kojih stoje skoro svi Srbi na Kosovu, imenuju poslušnici“ koje je srpski narod prozvao „privatni Srbi kosovskih Albanaca“.