Stojanović Gajić: Najava Vulinovog štrajka još jedan rijaliti i skretanje pažnje

Vesti 11. apr 201917:24 > 17:27
N1

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić kaže da je najava štrajka glađu ministra odbrane Aleksandra Vulina "još jedan rijaliti" koji služi da se pažnja građana odvuče od aktuelnih tema i problema o kojima se govori.

„Mislim da je ovo prvi put u istoriji da jedan ministar odbrane kao sredstvo koje mu stoji na raspolaganju koristi štrajk glađu. Mislim da je to uvreda i za vojsku i za društvo“, kazala je Stojanović Gajić u Danu uživo.

Kako je rekla, da je to najavio kao građanin bila bi „jedna stvar“, ali da štrajkuje ministar je, naglašava, uvredljivo.

„Ovo je još jedan od rijalitija, kako bi nas odvuklo s teme, od toga šta traže građani, pripadnici vojske…zamazivanje očiju da se neko pitanje ne bi razmatralo“, rekla je.

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je da će se pridružiti štrajku glađu u koji će, prema navodima medija, stupiti ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Vulin je, posle sastanka sa načelnikom Generalštaba, pominjao državni udar i svrstavanje vojske na jednu stranu, a pominjao je i „unutrašnjeg neprijatelja“.

„Vulin bi želeo da da takav signal zaposlenima u vojsci. Ali, Ustav kaže da u demokratskoj zemlji pripadnici vojske imaju pravo na sindikalno udruživanje, kao i pripadnici policije. Oni nemaju pravo da budu članovi stranke, ali imaju pravo da zastupaju sindikalne zahteve zaposlenih…Zakon o vojsci čak i predviđa da bi sindikati trebalo da budu uključeni u izradu novih zakona, što sada nije slučaj“, rekla je Stojanović Gajić.

POVEZANE VESTI

Kako je rekla, ministari sada biraju podobne predstavnike sindikata, a one koji ukazuju na korupciju bivaju kažnjeni, dobijaju otkaze ili budu diskreditovani.

Aleksandar Vulin kaže da su unutrašnji neprijatelji svi koji bi nasiljem da postižu bilo šta, „svakog ko bi voleo da Srbija bude nebezbedno mesto za život“.

Gošća N1 kaže da „Ustav i zakoni jasno propisuju da su pretnja svi koji prave paravojne formacije“.

„Sve ostalo se smatra legitimnim političkim akterima, koji samo u slučaju da koriste govor mržnje, mogu da budu sudski procesuirani. Unutrašnji neprijatelj je termin koji ne treba da koristi ministar koji za sebe kaže da zastupa demokratske vrednosti“, kazala je Stojanović Gajić.

To je, kako je rekla, nedemokratska praksa koja se koristila u vreme pre parlamentarizma u Srbiji.

Mene je više zabrinulo kada je prošle godine na jednom skupu neke nevladine organizacije, predstavnik BIA izjavio da su nezavisni mediji i civilno društvo neprijatelji demokratije, kazala je.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže i da ne zna na osnovu čega se neko ili nešto proglašava za spoljneg ili unutrašnjeg neprijatelja, kada nemamo nacionalnu strategiju o bezbednosnim pretnjama.

„Morao bi da postoji dijalog u procesu izrade nacionalne strategije, što nismo uradili…Mi i dalje ne znamo jasno na osnovu čega je nešto proglašeno pretnjom, koja je ozbiljnost te pretnje i koji je adekvatan odgovor. Opasnija je da ova vrsta retorike koja deli i zastrašuje drustvo“, kazala je.