Neodgovornost države dovela do novih poplava u Trsteniku

Vesti 31. mar 201509:53 > 09:58
N1

Velika Morava izlila se kod Paraćina zbog čega je zatvoren saobraćaj na putu Paraćin – Raševica, dok Južna Morava ugrožava 30-ak objekata u Đunisu. Zbog povećanja vodostaja i mogućeg izlivanja Zapadne Morave, formiran je Štab za vanredne situacije u opštini Trstenik.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je u “Novom danu” televizije N1 da nivo Zapadne Morave opada i da se voda povlači. On, međutim, ističe da je problem što je i sada poplavljeno isto područje kao i prošle godine, jer Srbijavode još nisu sanirale bedem koji je oštećen tokom poplava u maju 2014.

On kaže da se opština ponudila da sama sanira bedem, ali da im je u Srbijavodama rečeno da opština nije stručna za obavljanje takvih radova.

“Mi smo nudili pomoć. Slali smo dopise ‘Srbijavodama’ tokom prošle godine, u maju, junu… Dobili smo od njih zadnji dopis 1. decembra, u kojem se navodi da su izabrali izvođača i da će radovi biti gotovi za dva meseca”, rekao je Aleksić.

Predsednik opštine Trstenik ocenio je da se ovde radi isključivo o neodgovornosti i da su određene državne institucije zakazale, zbog čega je poplavljeno 350 hektara poljoprivrednog zemljišta. Aleksić očekuje da će građani zbog toga tražiti odštetu od Srbijavoda.

Preventiva najslabija karika u lancu

N1

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao je u “Novom danu” da je vanredna situacija zbog poplava proglašena u Prokuplje, Doljevac i Aleksinac.

On podseća da se u selu Đunis izlila se Južna Morava, kao i u selima nizvodno od Aleksinca. Prema njegovim rečima, na pomenutim lokacijama prisutni su timovi iz Niša u slučaju da bude potrebna evakuacija.

Stevanović je saglasan sa ocenom da u Srbiji postoji problem primene preventivnih mera i održavanja vodotokova prvog i drugog reda.

“Preventiva je najslabija karika u lancu”, ocenio je on, istučić da je Sektor za vanredne situacije u punoj pripravnosti. “Život i priroda su nas naučili da opuštanja nema”, zaključio je Stevanović.

Bedem u Kraljevu biće saniran čim vodostaj opadne

U “Novi dan” se uključio i gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić koji je rekao da je situacija u tom gradu trenutno dobra i da se voda povlači. Vode je, prema njegovim rečima, bilo samo u njivama tako da objekti, ovog puta, nisu bili ugroženi.

Ilić se osvrnuo i na problem bedema na reci Ribnici, čiju je izgradnju pomogla norveška vlada sa 40.000 evra, a kojeg je ta reka srušila tokom vikenda. On je rekao da je urušeno desetak metara obaloutvrde i da je već dogovoreno da se bedem sanira i ojača čim nivo Ribnice opadne i dozvoli početak radova.

On ističe da je Kraljevbo, kao lokalana samouprava, uradio dosta na prevenciji polava na vodotokovima drugog reda, ali da postoji problem sa Zapadnom Moravom kao vodotokom prvog reda.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, sa ministrom za vanredne situacije, gogovoena je izgradnja bedema i na toj reci, o trošku Vlade Republike Srbije. Predstavnici Instituta “Jaroslav Černi” i lokalne direkcije već su, kako kaže, krenuli u izradu projekata i nada se skorom početku radova.