Ilić: Narod u subotu pokazao jedinstvo, a opozicija – podeljenost

Vesti 16. apr 201914:25 > 14:34
N1

Predsednik Nove Srbije (NS) Velimir Ilić izjavio je da je narod na protestu u subotu u Beogradu pokazao jedinstvo, ali da je opozicija pokazala podeljenost.

„Narod koji je došao, pokazao je da je jedinstven u zahtevu da ode režim Aleksandra Vučića“, rekao je Ilić na stranačkoj konferenciji za novinare.

Prema njegovoj oceni, na protest je došlo mnogo ljudi, „s obzirom na uslove i da se zna da je prevoznicima zabranjeno da prevoze građane u Beograd, da su ukinuti svi i redovni polasci kojima je moglo da se stigne na proteste“.

„Ti ljudi su odvojili od usta da bi pokazali svoje nezadovoljstvo i to je za svako poštovanje“, istakao je Ilić i konstatovao da je, što se naroda tiče, sve bilo u najboljem redu.

Ilić na konferenciji zamolio ruskog predsednika Vladimira Putina da „ne daje podršku Vučiću“, jer „gospodin Putin mora da shvati da narod nije za Vučića“.

„Ali ono što zabrinjava“, smatra predsednik NS, „jeste da se pokazala podeljenost opozicije i da je deo naroda izviždao neke lidere opozicije, što šalje jasnu poruku da ih narod neće“.

On je ukazao da su govori lidera jednog dela opozicje, posle protestne šetnje, bili suvišni i da je trebalo pustiti samo predstavnike naroda da govore.

„Nejedinstvo opozicije se pokazuje i time što jedan deo opozicije uopšte nije ni pozvan na proteste“, predočio je Ilić.

On je poručio da „opozicija mora da sedne i da se dogovori ili svi pod jednu kapu, pa da usaglasimo stavove ili da se ide u dva bloka, s jedne strane nacionalni, a s druge ovaj takozvani građanski, koji je liberalniji prema tim ključnim pitanjima“.

„Pa onda, ako pobedimo Vučića na sledećim izborima, formirati vladu ta dva bloka u kojoj čemo jedni druge da kontrolišemo“, precizirao je Ilić i ocenio da je to najbolji način da nema „poslova bez tendera, krađa i malverzacija“.

On je uveren da Savez za Srbiju hoće da nametne lidere koje nema i koje narod neće i napominje da „narod hoće novog lidera“.

„Mi moramo da iznedrimo tog novog lidera koji će se suprotstaviti Vučiću, a iz koga će stati cela opozicija“, poručio je Ilić.

On predviđa da nema ništa od ulaska Srbije u Evropsku uniju i zato poziva Srbiju da se okrene sebi i gradi jaku privredu, ekonomiju i jako selo.

Ilić je upozorio da Kosovo i Metohija ne smeju da budu tema razgovora u kojima se pominje razgraničenje i bilo kakva predaja teritorije.

„Kosovo je okupurano, tako se treba ponašati i na to staviti tačku“, rekao je Ilić.

On navodi da „režim hoće da raspiše izbore“, ali ukazuje da „niko normalan neće da izađe na izbore koje će oni da raspišu po njihovim pravilima i da ih kupe i nateraju narod da glasa pod pretnjom“.

„Mora da se postave jasni zahtevi i da se od REM traži da se nekim televizijama oduzmu nacionalne frekvencije“, naglasio je Ilić.